Η Ρωσία απειλεί, η Τουρκία ζητάει ανταλλάγματα και η Σουηδία στέλνει διπλωμάτες στην Άγκυρα

Η Ρωσία απειλεί, η Τουρκία ζητάει ανταλλάγματα και η Σουηδία στέλνει διπλωμάτες στην Άγκυρα

Διπλωματικός αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες ώρες σε Ρωσία, Σουηδία και Τουρκία, με την τελευταία να ζητάει ανταλλάγματα από τις δυο σκανδιναβικές χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να άρει τις αντιρρήσεις της. Σουηδοί διπλωμάτες στέλνονται στην Άγκυρα προκειμένου να καμφθεί η τουρκική άρνηση, ενώ το Κρεμλίνο επαναφέρει τις απειλές του προειδοποιώντας για τις παγκόσμιες συνέπειες και διαμηνύοντας ότι παρακολουθεί στενά τις κινήσεις ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, οι οποίες, υποστηρίζει «δεν θα ενισχύσουν την αρχιτεκτονική ασφάλεια της Ευρώπης».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας ούτε θα ενισχύσει ούτε θα βελτιώσει την αρχιτεκτονική ασφαλείας της ηπείρου μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος Πεσκόφ εξέφρασε «την ανησυχία» της Ρωσίας, προσθέτοντας πως η Μόσχα θα παρακολουθεί στενά «τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό (σ.σ.: η ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ) για την ασφάλειά μας».

Νωρίτερα ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι η επιλογή της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ ήταν ένα λάθος που θα είχε εκτεταμένες συνέπειες και θα οδηγήσει σε ριζική αλλαγή της παγκόσμιας κατάστασης, μετέδωσαν πρακτορεία ειδήσεων.

Η αλλαγή στάσης από δύο ιστορικά ουδέτερες δυνάμεις θα ήταν μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, αντανακλώντας μια ριζική αλλαγή στις αντιλήψεις στη σκανδιναβική περιοχή από τότε που η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η κατάσταση αλλάζει, φυσικά, ριζικά υπό το φως των όσων συμβαίνουν», δήλωσε ο Ριάμπκοφ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Το γεγονός ότι η ασφάλεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν θα ενισχυθεί ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι πολύ σαφές για εμάς. Δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχτούμε», είπε ο Ριάμπκοφ.

«Το γενικό επίπεδο στρατιωτικής έντασης θα αυξηθεί, η προβλεψιμότητα σε αυτή τη σφαίρα θα μειωθεί. Είναι κρίμα που η κοινή λογική θυσιάζεται σε κάποια φανταστική διάταξη σχετικά με το τι πρέπει να γίνει σε αυτή την εκτυλισσόμενη κατάσταση», είπε ο Ριάμπκοφ.

Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την Κυριακή ότι είναι βέβαιοι ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών κρατών στη δυτική στρατιωτική συμμαχία.

Τουρκία σε Φινλανδία - Σουηδία: Δεν μας παραδώσατε 33 ύποπτα άτομα για τρομοκρατία

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, «οι δύο χώρες δεν έχουν χορηγήσει έγκριση για τον επαναπατρισμό 33 ατόμων που ζήτησε η Τουρκία για σύνδεση τους με ομάδες που θεωρεί τρομοκρατικές».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Τουρκία λέει ότι οι άνθρωποι που αναζητήθηκαν είχαν δεσμούς με μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ή με τον μουσουλμάνο κληρικό Φετουλάν Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Οι δύο χώρες απέρριψαν 19 αιτήματα και άφησαν πέντε χωρίς απάντηση, μετέδωσε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός TRT Haber, επικαλούμενος το υπουργείο Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι εννέα αιτήματα εξακολουθούν να αξιολογούνται.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε τις ενστάσεις του περί ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αποδίδοντας τις στο ότι είναι χώρες που υποθάλπουν ανθρώπους που έχουν τρομοκρατική δράση σε βάρος της Τουρκίας,

Αποστολή Σουηδών διπλωματών 

Η Σουηδία θα στείλει διπλωμάτες στην Τουρκία σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Άγκυρας στο σχέδιό της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Πέτερ Χούλτκβιστ, μετά από άμεση κινητοποίηση των διπλωματών της χώρας.

«Θα στείλουμε μια ομάδα διπλωματών για να διεξαγάγουν συνομιλίες και να έχουν ένα διάλογο με την Τουρκία, ώστε να δούμε πώς μπορεί αυτό να διευθετηθεί και περί τίνος ακριβώς πρόκειται», δήλωσε ο Χούλτκβιστ στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

Η Τουρκία λέει πως θέλει από τις σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν κουρδικές μαχητικές οργανώσεις που είναι παρούσες στις επικράτειές τους και να άρουν απαγορεύσεις που επιβάλλουν στις πωλήσεις ορισμένων όπλων προς την Τουρκία.

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ εκφράζουν την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί έγκριση και από τα 30 μέλη της συμμαχίας και από τα κοινοβούλιά τους, όμως διπλωμάτες λένε πως ο Ερντογάν θα δεχθεί πιέσεις για να υποχωρήσει, καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία θα ενισχύσουν σημαντικά το ΝΑΤΟ στη Βαλτική θάλασσα.