Η πρώτη πραγματική τρισδιάστατη απεικόνιση του κορονοϊού

Η πρώτη πραγματική τρισδιάστατη απεικόνιση του κορονοϊού

Την πρώτη πραγματική τρισδιάστατη απεικόνιση του ιού SARS-CoV-2 κατάφερε να δημιουργήσει η αυστριακή εταιρεία Nanographics, η οποία αποτελεί παρακλάδι του Τεχνικούς Πανεπιστημίου της Βιέννης, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Όπως εξηγεί η εφημερίδα, δεν πρόκειται για μοντέλο στον υπολογιστή, αλλά για πραγματική τρισδιάστατη απεικόνιση που έγινε με τη χρήση νέας τεχνολογίας και με τη βοήθεια κατεψυγμένων δειγμάτων του ιού. 

«Έγινε εκχύλιση "άθικτων" σωματιδίων του ιού SARS-CoV-2 σε δείγματα, και εν συνεχεία έγινε σάρωση με την μέθοδο της κρυο-ηλεκτρονικής μικροσκοπίας (Cryo-EM) στην οποία το δείγμα καταψύχεται και βομβαρδίζεται από ηλεκτρόνια. Η εκτροπή των ηλεκτρονίων λόγω αλληλεπίδρασης με το δείγμα δίνει μια εικόνα της δομής του του ιού», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα. 

Όπως αναφέρει στον ιστότοπό του το αυστριακό δίκτυο ORF, o Iβάν Ιβιόλα από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας του Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι η μελέτη έγινε με την βοήθεια ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Τσίνχουα στο Πεκίνο.