Η πρώτη επικοινωνία Μπάιντεν - Πούτιν και το αίτημα για Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία

Η πρώτη επικοινωνία Μπάιντεν - Πούτιν και το αίτημα για Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία

Επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εν μέσω εντάσεων στην Ουκρανία, προτείνοντας μεταξύ άλλων μια συνάντηση σε ουδέτερο έδαφος.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν εξέφρασε την ανησυχία του «για την αιφνιδιαστική συγκέντρωση ρωσικών μονάδων στην κατεχόμενη Κριμαία και στα σύνορα με την Ουκρανία».

Τόνισε επίσης, ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις των δύο μεγάλων δυνάμεων βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολο σημείο τον τελευταίο καιρό, με αφορμή την κρίση στην ανατολική Ουκρανία, με το Κρεμλίνο να αποκαλεί τις ΗΠΑ «αντίπαλο» αντί για εταίρο και τον Μπάιντεν να στέλνει δύο πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατέστησε επίσης σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενεργήσουν «σταθερά» για να υπερασπιστούν τα εθνικά τους συμφέροντα ως απάντηση σε ρωσικές ενέργειες, όπως οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.  

Τέλος, ο Μπάιντεν πρότεινε επίσης τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής με τον Πούτιν σε τρίτη χώρα τους επόμενους μήνες.

Ρωσία προς ΗΠΑ: Μείνετε μακριά από την Κριμαία και τις ρωσικές ακτές

Nωρίτερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να μείνουν μακριά από την Κριμαία και τις ρωσικές ακτές.

Παράλληλα η Μόσχα προειδοποίησε το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για τον κίνδυνο να μετατρέψουν την Ουκρανία σε «πυριτιδαποθήκη» με την υποστήριξή τους προς την ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων του Κιέβου.

Ο Ριαμπκόφ χαρακτήρισε την αποστολή των αμερικανικών πλοίων «πρόκληση». Δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία πρόκειται να φτάσουν στη Μαύρη Θάλασσα αργότερα μέσα στην εβδομάδα εν μέσω όξυνσης της έντασης στην ανατολική Ουκρανία.

«(Οι ΗΠΑ) θα πρέπει να κατανοήσουν ότι ο κίνδυνος ενός συμβάντος είναι πολύ μεγάλος. Είδαμε κάτι αντίστοιχο σε μια εντελώς διαφορετική θάλασσα φέτος. Προειδοποιούμε τις ΗΠΑ ότι καλά θα κάνουν να μείνουν μακριά από την Κριμαία, από τις ακτές μας στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι για το δικό τους καλό», υπογράμμισε ο Ριαμπκόφ.

Ο Ρώσος υφυπουργός εξήγησε εξάλλου ότι η Μόσχα προστατεύει και θα εξακολουθήσει να προστατεύει τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας, στην περιοχή Ντονμπάς, η οποία ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Γ. Στόλτενμπεργκ: Η Μόσχα να βάλει τέλος στην ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να βάλει τέλος στην ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας και στην υποστήριξη των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονμπάς κατά την διάρκεια συνάντησής του με τον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κούλεμπα πριν από την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κούλεμπα βρίσκεται εκτάκτως στις Βρυξέλλες, μία ημέρα αφού το Κίεβο κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι αγνοεί τα αιτήματα για συνομιλίες ανάμεσα στους προέδρους των δύο χωρών σχετικά με τις ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας του ΝΑΤΟ συνέρχονται μέσω τηλεδιάσκεψης με θέμα την Ουκρανία και το Αφγανιστάν, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας και με την φυσική παρουσία των αμερικανών υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας Αντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Οστιν αντίστοιχα.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα συναντηθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες με τον αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν, κάλεσε το ΝΑΤΟ να μην αφεθεί να αιφνιδιασθεί από την Ρωσία και να προσφέρει την συγκεκριμένη υποστήριξή του προς την Ουκρανία.

Χθες, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι οι συνομιλίες στην έδρα του ΝΑΤΟ θα έχουν ως θέμα «την πρακτική υποστήριξη που μπορεί να εξασφαλίσει η Ουκρανία σε περίπτωση μεγάλης πολεμικής κλιμάκωσης».

«Πρέπει να αποφευχθεί το σφάλμα που διαπράχθηκε το 2014, όταν η Ρωσία πραγματοποίησε ταχεία επιχείρηση στο Ντονμπάς και την Κριμαία, την στιγμή που μεγάλο μέρος των δυτικών δυνάμεων σκεφτόταν πώς να αντιδράσει», προειδοποίησε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών. «Με την Ρωσία , τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί».

Η Ουκρανία φοβάται ότι το Κρεμλίνο αναζητεί πρόσχημα για να επιτεθεί εναντίον της. Το Κίεβο κατηγορεί την Ρωσία ότι έχει συγκεντρώσει δυνάμεις 80.000 στρατιωτών στα ανατολικά της σύνορα και την Κριμαία, που προσαρτήθηκε από την Μόσχα το 2014, μετά την ανάληψη της εξουσίας από φιλοδυτική ηγεσία στο Κίεβο.