Η πίεση από Ουάσιγκτον αναγκάζει τον Τζόνσον σε στροφή 180° για την Huawei

Η πίεση από Ουάσιγκτον αναγκάζει τον Τζόνσον σε στροφή 180° για την Huawei

Η απόφαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να διακόψει την συνεργασία με την Κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Huawei για την ανάπτυξη του δικτύου 5G στη Βρετανία έρχεται μετά από έντονη πίεση του Λευκού Οίκου, υπό την απειλή της διατάραξης της «ειδικής» σχέσης μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε  δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να λάβει στα χέρια του μία έκθεση του Κέντρου Εθνικής Κυβερνοασφάλειας, στην οποία τονίζεται ότι οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν «σοβαρό» αντίκτυπο στην κινεζική εταιρεία, κάτι το οποίο θα την οδηγήσει στη χρήση «μη αξιόπιστης» τεχνολογίας.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο η Βρετανία ανακοίνωσε ότι η Huawei θα συμμετείχε στην ανάπτυξη του εγχώριου δικτύου 5G. Βάσει της αρχικής απόφασης, οι υψηλού κινδύνου επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στον πυρήνα και στα ευαίσθητα βασικά μέρη του δικτύου 5G, ενώ παράλληλα το ανώτατο όριο συμμετοχής στα «μη ευαίσθητα σημεία» τοποθετείται στο 35% ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα προνομιακής και προτιμησιακής μεταχείρισης. Παρ' όλα αυτά η ανακοίνωση αυτή δημιούργησε έντονη δυσαρέσκεια στην Ουάσιγκτον αλλά και σε βουλευτές των Συντηρητικών.

Ωστόσο μετά την εμφάνιση του κορονοϊού και την έντονη πίεση της Ουάσιγκτον σε όλα τα μέτωπα, ο Τζόνσον «ανέκρουσε πρύμναν». Πέραν του Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπεο, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τομ Κότον είχε προειδοποιήσει ότι οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις που εδρεύουν στο Βρετανία θα μπορούσαν να αποσυρθούν στην περίπτωση που το Λονδίνο επέτρεπε να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του δικτύου 5G ο κινεζικός κολοσσός. 

Επιπρόσθετα, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ρόλο στις παραπάνω εξελίξεις έπαιξε και η ανάγκη της Βρετανικής κυβέρνησης να επιτύχει εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον στην "μετά Brexit" εποχή. 

Έτσι λοιπόν, ο Τζόνσον ο οποίος τον Ιανουάριο δήλωνε ότι «οποίος έχει καλύτερη εναλλακτική από την Huawei να το προτείνει» θέλει να ηγηθεί μιας διεθνούς πρωτοβουλίας που αποκαλείται «D10» με στόχο τον αποκλεισμό της κινεζικής εταιρείας από πολλές χώρες «δυτικής επιρροής». Η Ντάουνινγκ Στριτ εισηγείται μάλιστα στην πρωτοβουλία αυτή να μετέχουν τα κράτη-μέλη της Ομάδας των Επτά (G7), συν την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και την Ινδία. 

Από την άλλη πλευρά, το Πεκίνο δεν έχει πει την τελευταία του λέξη καθώς φέρεται να πιέζει έντονα το Λονδίνο να μην κάνει κάποια κίνηση στο παραπάνω ζήτημα με μοχλό πίεσης ένα κολοσσιαίο έργο. Το 2015 η κινεζική CGN (China’s General Nuclear Corporation) δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει κατά το ένα τρίτο το σχέδιο κατασκευής δύο αντιδραστήρων τύπου EPR στο πυρηνικό εργοστάσιο Hinkley Point C, ένα γιγαντιαίο σχέδιο ύψους 24,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Παρ' όλα αυτά, ο Τζονσον φαίνεται να έχει πάρει το ρίσκο της οριστικής στροφής προς το «αμερικανικό» άρμα..