Η Ουκρανία επιδιώκει μεγαλύτερες εξαγωγές σιτηρών με επιτάχυνση διαδικασιών από την Πολωνία

Η Ουκρανία επιδιώκει μεγαλύτερες εξαγωγές σιτηρών με επιτάχυνση διαδικασιών από την Πολωνία

Η Πολωνία θα απλοποιήσει τους κτηνιατρικούς ελέγχους και θα προσθέσει επιθεωρητές σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τον όγκο των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μέσω της επικράτειάς της, δήλωσε το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας, μετά από συμφωνία που υπέγραψαν οι γείτονες.

Με τα λιμάνια της Ουκρανίας να έχουν αποκλειστεί  εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας, ο μεγαλύτερος παραγωγός σιτηρών και παγκόσμιος εξαγωγέας αναγκάζεται να κάνει τις εξαγωγές μέσω των δυτικών συνόρων του, και να βασιστεί στην περιορισμένη χωρητικότητα των τρένων αλλά και τα  μικρά λιμάνια του ποταμού Δούναβη.

Ωστόσο, έμποροι και αξιωματούχοι είπαν ότι οι τελωνειακές διαδικασίες και τα υποστελεχωμένα πολωνικά τελωνεία περιορίζουν τις δυνατότητες εξαγωγών στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας. «Τα μέτρα που προβλέπονται... θα απλοποιήσουν σημαντικά τη διέλευση των συνόρων των σιτηρών μας και θα αυξήσουν τους όγκους των εξαγωγών, που είναι η προτεραιότητα του υπουργείου», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας, Μίκολα Σόλσκιι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας μειώθηκαν περισσότερο από το μισό το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου σε περίπου 300.000 τόνους, από 667.000 τόνους την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Πριν την εισβολή της Ρωσίας το Φεβρουάριο, εξήγαγε έως και 6 εκατομμύρια τόνους σιτηρών κάθε μήνα.Την περασμένη εβδομάδα, τα στοιχεία του υπουργείου έδειξαν ότι η Ουκρανία έχει εξάγει 46,17 εκατομμύρια τόνους μέχρι στιγμής την περίοδο από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, έναντι 39,65 εκατομμυρίων την προηγούμενη περίοδο.

Τον Απρίλιο, 3,5 εκατομμύρια τόνοι φορτίου μεταφέρθηκαν σιδηροδρομικώς στα δυτικά σύνορα, δήλωσε αυτό το μήνα το υπουργείο υποδομών της Ουκρανίας. Οι σιδηροδρομικοί φορείς δημιουργούν συνοριακούς τερματικούς σταθμούς για τη διαχείριση γενικών και υγρών φορτίων, καθώς και για την επαναφόρτωση από γραμμή ευρέος εύρους σε στενό εύρος και αντίστροφα.