Η Ουγγαρία πρέπει να αυξήσει ριζικά τις αμυντικές της ικανότητες, λέει ο Όρμπαν

Η Ουγγαρία πρέπει να αυξήσει ριζικά τις αμυντικές της ικανότητες, λέει ο Όρμπαν

«Πρέπει να αυξήσουμε ριζικά τις αμυντικές μας ικανότητες», τόνισε ο Όρμπαν. Επανέλαβε ότι συμφέρον της Ουγγαρίας είναι ο πόλεμος στη γειτονική Ουκρανία να τελειώσει το συντομότερο δυνατό.

Μιλώντας μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Όρμπαν τόνισε ότι σιγά-σιγά δημιουργείται μια «στρατιωτική πραμγατικότητα» στην Ουκρανία, ενώ η χώρα χάνει πολλούς στρατιώτες κάθε μέρα και παρόλο που το μέτωπο φαίνεται ακόμα μακριά από την Ουγγαρία, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει.

Επανέλαβε ότι η Ουγγαρία, ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, πρέπει να μείνει έξω από τον πόλεμο. «Πρέπει να ξεκινήσουμε τους κινητήρες... και να επιταχύνουμε το αμυντικό μας πρόγραμμα ανάπτυξης», είπε ο Όρμπαν.

Ο Όρμπαν, ο οποίος επανεξελέγη τον Απρίλιο για τέταρτη συνεχόμενη θητεία με μεγάλη όμως πτώση στα ποσοστά του, τόνισε ότι η Ουγγαρία δεν ήταν καν πρόθυμη να διαπραγματευτεί για οποιοδήποτε ενδεχόμενο εμπάργκο της ΕΕ ή περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς αυτό θα υπονόμευε την ουγγρική οικονομία.

«Δεν θα χρειάζονταν οι κυρώσεις, αλλά άμεση κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες», είπε, προσθέτοντας ότι η ειρήνη είναι επίσης απαραίτητη για να περιοριστεί αυτό που αποκάλεσε «πληθωρισμό πολέμου».

Ο ουγγρικός πληθωρισμός είναι διψήφιος παρά τα ανώτατα όρια τιμών στα καύσιμα, στους λογαριασμούς ενέργειας και στα βασικά τρόφιμα, τα οποία ανάγκασαν την Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 7,75% την Τρίτη.