Η νέα γερμανική κυβέρνηση στηρίζει τη Γαλλία για «ισχυρή και κυρίαρχη» Ευρώπη

Η νέα γερμανική κυβέρνηση στηρίζει τη Γαλλία για «ισχυρή και κυρίαρχη» Ευρώπη

Η νέα γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργασθεί με την Γαλλία για «ισχυρή και κυρίαρχη» Ευρώπη, καθώς το Παρίσι ετοιμάζεται να αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία την 1η Ιανουαρίου.

«Από την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα, μπορείτε να υπολογίζετε στη στήριξη της Γερμανίας, στην προσωπική μου στήριξη, στη στήριξη ολόκληρης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ώστε να εργασθούμε για μία ισχυρή και κυρίαρχη Ευρώπη», δήλωσε η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, που πραγματοποιεί στο Παρίσι την πρώτη της επίσκεψη στο εξωτερικό, για να ακολουθήσει αύριο ο νέος καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Είτε το ονομάσουμε στρατηγική αυτονομία ή ευρωπαϊκή κυριαρχία, δεν έχει σημασία ο τίτλος, για τον οποίο πολύς λόγος γίνεται. Αυτό που μετρά είναι η ιδέα που υπάρχει από πίσω», εξήγησε η Αναλένα Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γάλλο ομόλογό της Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Οι προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας

 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα παρουσιάσει το απόγευμα τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, επαναλαμβάνει από την αρχή της θητείας του την ανάγκη για μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Αλλά η ιδέα αυτή προκαλεί τις επιφυλάξεις ορισμένων χωρών μελών από την ανατολική Ευρώπη που ποντάρουν πάνω απ'όλα στο ΝΑΤΟ για την ασφάλειά του και φοβούνται μήπως μία ενισχυμένη ευρωπαϊκή άμυνα αποτελεί ανταγωνιστικό παράγοντα της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Από την πλευρά του, ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν τόνισε ότι η Γερμανία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στο Σαχέλ, όπου η Γαλλία επιδιώκει ευρύτερη ανάμειξη των ευρωπαίων εταίρων της στο πλευρό της γαλλικής δύναμης Barkhane.

Φόρος άνθρακα

 

Η προερχόμενη από τους Πράσινους Αναλένα Μπέρμποκ χαιρέτισε το σχέδιο της επιβολής φόρου άνθρακα στα σύνορα, το οποίο το Παρίσι επιδιώκει να προωθήσει κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας της Ένωσης.

Αλλά, η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών δεν έκρυψε τις διαφωνίες της σχετικά με την πυρηνική ενέργεια, την οποία ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να εντάξει στην πράσινη ενέργεια, πράγμα που θα ανοίξει τον δρόμο για ειδικές χρηματοδοτήσεις.

«Το γεγονός ότι έχουμε διαφορετικές θέσεις για την πυρηνική ενέργεια είναι πολύ γνωστό», είπε.

Και οι δύο υπουργοί επέμειναν στη σημασία της γαλλογερμανικής σχέσης στην ευρωπαϊκή δυναμική.

«Η Γερμανία δεν έχει στενότερο φίλο από τη Γαλλία», δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ. Πέραν αυτής «χρειαζόμαστε πολύ ισχυρή γαλλογερμανική ώθηση» για την Ευρώπη, επέμεινε.

«Θέλουμε να επενδύσουμε σε αυτήν τη στενή επαφή, την υπάρχουσα και τη μελλοντική...Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθεί διαφορετικά σε αδύναμη θέση», είπε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην εγγύτητα των θέσεων της νέας γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης για την Ευρώπη.

«Είμαστε ευχαριστημένοι όχι μόνο διότι έχουμε μία κυβέρνηση σε λειτουργία πριν από την προεδρία μας, αλλά επίσης για τη βούλησή της να εργασθεί μαζί μας για μία πιο πράσινη, πιο κοινωνική, πιο κυρίαρχη Ευρώπη», είπε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.