Η Μέι κάνει «πολεμικές προετοιμασίες» για το ενδεχόμενο άτακτης εξόδου

Η Μέι κάνει «πολεμικές προετοιμασίες» για το ενδεχόμενο άτακτης εξόδου

Του Γιάννη Μαντζίκου

100... και σήμερα, ο χρόνος λοιπόν μετρά αντίστροφα ως τις 29 Μαρτίου 2019, οπότε η Μεγάλη Βρετανία προβλέπεται να αποχωρήσει επισήμως από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Κάθε μέρα όμως μοιάζει διαφορετική, με ένα σωρό εξελίξεις να αναζωπυρώνουν κάθε λογής σενάριο.

Μπορεί λοιπόν η «μητέρα των μαχών» εντός βρετανικής Βουλής να έχει οριστεί για τα μέσα Ιανουαρίου, όμως η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι δείχνει εργάζεται με φόντο τον Μάρτιο. Χθες, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να εντείνει τις ετοιμασίες για μια άτακτη έξοδο, αφού η υπουργική πειθαρχία έχει λίγο πολύ ξεπεραστεί, όπως σχολιάζει η «Guardian». Μετά από πολύωρη συνεδρίαση, τα στελέχη της κυβέρνησης ενέκριναν κονδύλι 2 δισ. λιρών, το οποίο θα διατεθεί το 2019/20 σε διάφορους κυβερνητικούς τομείς, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Προτεραιότητα θα δοθεί σε θέματα που αφορούν τα σύνορα, την ασφάλεια, την υγεία και το εμπόριο. O υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, μιλώντας στην εκπομπή «Newsnight» του BBC, ενημέρωσε ότι το υπουργείο του επεξεργάζεται ήδη σχέδιο ώστε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να είναι σε πλήρη ετοιμότητα γι'' αυτό το ενδεχόμενο.

Η είδηση-βόμβα της ημέρας όμως, ήρθε από τον Υπουργό Αμύνης Γκάβιν Ουιλιαμσον ο οποίος μετά από ερώτηση βουλευτή ανακοίνωσε ότι στα σχέδια της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται και 3,500 στρατιώτες! Συγκεκριμένα, ο Ουιλιαμσον είπε: «Αυτό που κάνουμε είναι να θέσουμε σε εφαρμογή τα σχέδια αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών και αυτό που θα κάνουμε είναι να έχουμε προσωπικό σε ετοιμότητα».

Μέσω των... πολεμικών προετοιμασιών της, η κυβέρνηση, κυρίως όμως η ίδια η Μέι θέλει να στείλει μήνυμα προς τόσο προς τις Βρυξέλλες που εμφανίζονται ανυποχώρητες ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το παραπάνω σενάριο όσο και προς τους σκληροπυρηνικους του Brexit, οι οποίοι – ελλείψει άλλης λύσης, λόγω και της αδιαλλαξίας της Ε.Ε για περαιτέρω διαπραγματεύσεις – προτείνουν να εστιαστεί η προσοχή της κυβέρνησης σε αυτό που ονομάζουν «διαχειρίσιμο no deal.

Στην πραγματικότητα ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι το no-deal θα είχε ολέθριες συνέπειες για την οικονομία της Βρετανίας, ήδη το λιανεμπόριο φαίνεται πως πλήττεται σοβαρά. Την Δευτέρα, η εταιρεία ένδυσης Asos η οποία κάνει διαδικτυακές πωλήσεις έκανε λόγο για καταστροφικό ξεκίνημα της εορταστικής περιόδου. Το Bloomberg ανέφερε ότι «οι χαμηλές πτήσεις» στο λιανεμπόριο οφείλονται στο γεγονός ότι οι Βρετανοί φοβούνται τα χειρότερα ενόψει Μαρτίου και προετοιμάζονται.

Πριν λίγες μέρες άλλωστε, το Τοπικό Συμβούλιο του Κέντ στο οποίο ανήκει το πορθμείο του Ντόβερ και συνδέει την χώρα με την Γαλλία μέσω του Καλαί, σημείωσε με έκθεση του, ότι ένα no-deal μπορεί να φέρει τουλάχιστον 10,000 νταλίκες στριμωγμένες στα σύνορα, προβλήματα στην αποκομιδή σκουπιδιών, στην λειτουργία των σχολείων μέχρι και στην ταφή νεκρών. 

Όμως τα «μαύρα» σενάρια για το Brexit έχουν δημιουργήσει όμως ανασφάλεια σε ολόκληρη την Ευρώπη, αφού χθες ο Υπουργός Οικονομικών της Δανίας Σιμόν Αμιτζμπόλ δήλωσε ότι οι απώλειες για τον μέσο Δανό σε περίπτωση άτακτης εξόδου θα είναι περίπου 700 ευρώ ετησίως ή 1% του ΑΕΠ της χώρας.