Η Λιβύη αποδέχθηκε την πρόταση Ερντογάν για στρατιωτική βοήθεια

Η Λιβύη αποδέχθηκε την πρόταση Ερντογάν για στρατιωτική βοήθεια

Η κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον πρόεδρο Σάραζ έκανε αποδεκτή την «προσφορά» της Άγκυρας για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας, την ώρα που οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ ήδη βρίσκονται στα προάστια της Τρίπολης. Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η πρόταση από πλευράς Ρ.Τ. Ερντογάν για παροχή στρατιωτικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής στρατευμάτων στην Λιβύη.

Η είδηση μεταδόθηκε νωρίτερα από το αραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές στην Τρίπολη.

«Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη προχωρά σήμερα Πέμπτη 19-12 στην εφαρμογή μια συμφωνία ασφάλειας που είχε ήδη συζητηθεί με την Άγκυρα από το Νοέμβριο», αναφέρει το ρεπορτάζ του αραβικού μέσου ενημέρωσης από την πρωτεύουσα της Λιβύης.

Αυτό που απομένει να εξακριβωθεί είναι το αν σε πρώτο στάδιο η στρατιωτική συνδρομή της Άγκυρας θα περιοριστεί στο επίπεδο της υλικοτεχνικής βοήθειας, ή αν θα επεκταθεί και στην αποστολή στρατευμάτων. O ανταποκριτής του Al Jazeera στην Κωνσταντινούπολη, Μοχάμεντ Άντοου επικαλούμενος κυβερνητικούς αξιωματούχους μετέδωσε ότι σήμερα Πέμπτη ότι «θα μεσολαβήσει ένα σεβαστό χρονικό διάστημα μέχρι να αποσταλούν τουρκικά στρατεύματα σε λιβυκό έδαφος».

Αρχικά θα πρέπει να επικυρωθεί το αίτημα της κυβέρνησης της Τρίπολης από την τουρκική βουλή, ενώ εν συνεχεία τυχόν αποστολή στρατευμάτων θα πρέπει να τεθεί και προς ψηφοφορία, με το νομοθετικό σώμα να αποφασίζει και για τα όρια εντολής καθώς και τον αριθμό και την σύνθεση των στρατευμάτων που θα αποσταλούν στην Λιβύη, αναφέρει ο ανταποκριτής του Al Jazeera.

Ο Τούρκος πρόεδρος μετά την τελευταία του συνάντηση με το Λίβυο ομόλογό του είχε δηλώσει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει τη λιβυκή κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) υπό τον Φάγεζ αλ-Σάραζ, βάσει των όρων της πρόσφατης διμερούς συμφωνίας για καθορισμό των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών.

«Αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε (στρατιωτικό) προσωπικό μας, κυρίως καθώς έχουμε συνάψει μια στρατιωτική συμφωνία», είχε δηλώσει Ερντογάν. Παράλληλα, ο Ρ.Τ. Ερντογάν ανέφερε χθες Τετάρτη ότι «Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία πριν την Τουρκία και τη Λιβύη. Τους είπαμε ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να τους βοηθήσουμε, εάν το χρειαστούν. Από τη στρατιωτική συνεργασία, και στα βήματα που χρειάζονται για τα θαλάσσια δικαιώματά μας. Είμαστε έτοιμοι». 

Αυτό είναι το επόμενο βήμα συνεργασίας των δύο πλευρών στο πλαίσιο της υπογραφής του μνημονίου κατανόησης για την μεταξύ τους οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, το οποίο όμως έχει ήδη χαρακτηρισθεί ως άκυρο από μια σειρά επηρεαζόμενων και μη χωρών της περιοχής, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Κύπρος, ενώ καταδικαστικές για την τουρκο-λιβυκή συμφωνία ήταν και οι ανακοινώσεις από πλευράς ΗΠΑ, Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ρωσίας, η οποία υποστηρίζει ανοικτά τις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ.

Εντούτοις, ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα για την κυβέρνηση Σάραζ ήρθε χθες από την μέχρι πρότινος σύμμαχό της Ιταλία, η οποία απέστειλε πρόσκληση στον Στρατάρχη Χάφταρ να επισκεφθεί την Ρώμη μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ δια στόματος του Ιταλού ΥΠΕΞ Ντι Μάιο η Ιταλία απηύθυνε προειδοποίηση στην Άγκυρα ότι «δεν πρέπει να παρέμβει στρατιωτικά στην Λιβύη».