ΓΔ: 900,65 -2,83 (-0,31 %)

Τζίρος: 58,44 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2025η
Τρίτη, 18 Μαΐου 2021

ΓΔ: 900,65 -2,83 (-0,31 %)

Τζίρος: 58,44 εκατ. €   RT

Η Λετονία άρχισε να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca σε όποιον το επιθυμεί

Η Λετονία άρχισε να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca σε όποιον το επιθυμεί

Άνθρωποι ηλικίας 30 ετών σχημάτιζαν ουρές από το πρωί της Παρασκευής στη Λετονία, προκειμένου να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν το συγκεκριμένο εμβόλιο σε όποιον το επιθυμεί, μετά τη δημιουργία αποθεμάτων καθώς πολλοί πιο ηλικιωμένοι αρνούνται να εμβολιαστούν με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Η Λετονία εμβολιάζει αυτή την περίοδο τους ενήλικες ενώ των 65 ετών και όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όμως πολλοί δεν εμφανίζονται να εμβολιαστούν όταν ενημερώνονται ότι θα τους χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η Δανία έγινε η πρώτη χώρα που σταμάτησε να χρησιμοποιεί το εμβόλιο της AstraZeneca εντελώς, καθώς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ερευνούν τις αναφορές ότι ενδέχεται να συνδέεται με σπάνιες περιπτώσεις εμφάνισης θρομβώσεων.

Πολλές χώρες έχουν επαναλάβει τον εμβολιασμό με το AstraZeneca, με κάποιες να περιορίζουν τη χρήση τους κυρίως στους ενήλικες άνω των 50 ή των 60 ετών.

«Περιμέναμε στην ουρά δυόμιση ώρες προτού ανοίξουν, περίπου στις 06:30 το πρωί, διότι είναι ο μόνος τρόπος να γλιτώσουμε αυτό», δήλωσε ο Βλάντλενς Κόβαλενβς, κάτοικος της Ρίγα.

Έχει εμβολιαστεί μόνο το 7,8% των Λετονών

Εν μέρει λόγω της διστακτικότητας των πολιτών να εμβολιαστούν με το AstraZeneca η Λετονία έχει μείνει πίσω στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της covid-19, έχοντας χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου μόνο στο 7,8% του πληθυσμού της, το χειρότερο ποσοστό στην ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC).

Συνολικά περίπου 8.000 δόσεις διανεμήθηκαν σε επτά εμβολιαστικά κέντρα στη Λετονία για να χορηγηθούν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μία από τις πρώτες φορές στην ΕΕ που χορηγούνται εμβόλια κατά της covid-19 σε όσους το επιθυμούν.

«Είχαμε πλεόνασμα του AstraZeneca και για να αποφύγουμε να κρατήσουμε τα εμβόλια στις αποθήκες αποφασίσαμε να ανοίξουμε τον εμβολιασμό σε όσους ενδιαφέρονται», εξήγησε η Έβα Γιονέβιτα επικεφαλής του προγράμματος εμβολιασμού της χώρας.

Η Λετονία και η γειτονική της Λιθουανία έχουν ζητήσει από τη Δανία να τους πωλήσει τα αποθέματα του εμβολίου που διαθέτει προκειμένου να επιταχύνουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19.

Στο Βίλνιους παρατηρήθηκε αντίστοιχο πλεόνασμα εμβολίων της AstraZeneca τα οποία προσφέρθηκαν στους νέους.

«Οι ενήλικες άνω των 65 ετών στο Βίλνιους ήταν εξαιρετικά διστακτικοί να λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca, οπότε αρχίσαμε να τους χορηγούμε αυτό της Pfizer, και ανοίξαμε τον εμβολισμό με το AstraZeneca σε άλλες ομάδες που έχουν προτεραιότητα, στις οποίες ανήκουν και νεότεροι. Και ο εμβολιασμός προχωρά ομαλά τώρα», δήλωσε ο δήμαρχος του Βίλνιους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ