Η κόρη του Τσάβες φέρεται να έκανε «μεταφορές» χρημάτων μέσω Κύπρου

Η κόρη του Τσάβες φέρεται να έκανε «μεταφορές» χρημάτων μέσω Κύπρου

Στο κάδρο της Κύπρου, με φερόμενη υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος πίσω από την οποία υπάρχει το ηχηρό όνομα της οικογένειας Τσάβες, μπαίνει η Βενεζουέλα και συγκεκριμένα η κόρη του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, Μαρία Γκαμπριέλα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου, που επικαλείται δημοσίευμα της ιστοσελίδας του οργανισμού InSight Crime, η κόρη του πρώην δικτάτορα της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, φέρεται ότι χρησιμοποίησε έναν μυστικό τραπεζικό λογαριασμό στις Ηνωμένες Πολιτείες για δύο χρόνια για να κάνει αγορές εκατομμυρίων δολαρίων, προσθέτοντας στον μακρύ κατάλογο κατηγοριών για ξέπλυμα χρημάτων κατά της οικογένειας Τσάβες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Diario Las Americas, την οποία επικαλείται η ιστοσελίδα, η Maria Gabriela Chavez είχε πρόσβαση για δύο χρόνια σε τραπεζικό λογαριασμό στην Mercantil Commercebank στο Μαϊάμι, που άνοιξε στο όνομα του συνεργάτη της, Roberto Leyba.

Τελικά, ο λογαριασμός έκλεισε το 2016 με την υποψία ότι περιείχε κεφάλαια από τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στον λογαριασμό έγιναν αρκετές καταθέσεις αξίας εκατομμυρίων δολαρίων και μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών σε τρίτους.

Μεταξύ των ετών 2015 και μέσα του 2016, ο εν λόγω λογαριασμός ήταν εμπλεκόμενος σε διάφορες ύποπτες συναλλαγές. Αυτές αφορούσαν σε αγορές που πραγματοποιήθηκαν από την Maria Gabriela Chavez σε ακριβά καταστήματα, και εστιατόρια της Νέας Υόρκης, όταν ήταν διπλωματική εκπρόσωπος για την Βενεζουέλα στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με την Diario Las Americas.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι στον εν λόγω λογαριασμό έγιναν τουλάχιστον δέκα μεταφορές χρημάτων από λογαριασμό στην Τράπεζα Κύπρου στο όνομα Atlantides Shipping CO Ltd. Οι καταθέσεις αυτές καταχωρήθηκαν ως «προμήθειες» για την αγορά πλοίου, MV Speed Runner.

Σύμφωνα με την Diario Las Americas, έγγραφα από τους ρυθμιστικούς φορείς της Φλόριντα δηλώνουν ότι ο συνεργάτης της Maria Gabriela Chavez, ο Leyba, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με κυβερνητικές υπηρεσίες στη Βενεζουέλα και με την Citgo, θυγατρική της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας PDVSA, ανέφερε ότι ο λογαριασμός δημιουργήθηκε για την κάλυψη προσωπικών εξόδων. Ο δικηγόρος κατέγραψε ετήσιο εισόδημα περίπου 800.000 δολαρίων, κατανεμημένο μεταξύ ενός μισθού $ 300.000 και $ 500.000 από απροσδιόριστες πηγές.

AP Photo/Fernando Llano, File