Η κόντρα Σαλβίνι - ντι Μάγιο και η «ζωοπανήγυρη»

Η κόντρα Σαλβίνι - ντι Μάγιο και η «ζωοπανήγυρη»

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Στο... σφυρί έχουν βγει οι ψήφοι των βουλευτών και γερουσιαστών του Κινήματος Πέντε Αστέρων, του ενός εκ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Ιταλία (το άλλο είναι οι Δημοκρατικοί). Αυτό τουλάχιστον καταγγέλει ο επικεφαλής του κόμματος, Λουίτζι ντι Μάγιο, κατηγορώντας ευθέως τον πρώην εταίρο του και ηγέτη της Λίγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ότι προσπαθεί να ρίξει την κυβέρνηση εξαγοράζοντας τα στελέχη του.

Η – βαρύτατη, αναμφίβολα – καταγγελία έγινε μετά την αποχώρηση τριών γερουσιαστών του κόμματος, την περασμένη Πέμπτη, οι οποίοι μάλιστα ανακοίνωσαν την προσχώρησή τους στο κόμμα του Σαλβίνι. «Η Λίγκα ξεκίνησε μια ζωοπανήγυρη. Θα πρέπει κανονικά να δημοσιοποιήσει το τιμολόγιό της έτσι ώστε να μάθουμε πόσο κοστίζει ανά κιλό κάθε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος», έγραψε χαρακτηριστικά ο ντι Μάγιο στο Facebook, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει.

«Δεν έχουμε κανενός είδους τιμή», απάντησε με δήλωσή του ο Σαλβίνι, αρνούμενος τις κατηγορίες. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι εάν είχε... μουστάκια αυτά θα γέλαγαν βλέποντας τον συνασπισμό να φυλλορροεί και τη συνύπαρξη στα πλαίσιά του να γίνεται ολοένα πιο δύσκολη υπόθεση. Το απέδειξε, άλλωστε, και το γεγονός που χρησιμοποίησαν ως αφορμή οι «3» για να ανακοινώσουν την αποχώρησή τους: Η υπερψήφιση του σχεδίου για μετεξέλιξη του ESM σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου το οποίο, όπως καταγγέλλουν οι επικριτές του, περιέχει όρους καταστροφικούς για την Ιταλία.

Δίψα για εκδίκηση

Εξάλλου, ο Σαλβίνι ποτέ δεν έκρυψε ότι θέλει να πάρει την εκδίκησή του για το γεγονός ότι τον Αύγουστο ο ντι Μάγιο τον απάτησε, στρεφόμενος προς το κόμμα που στο παρελθόν είχε αποκηρύξει και χαρακτηρίσει ως ρίζα όλων των κακών που έχουν βρει την Ιταλία. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο ίδιος να εγκαταλείψει τα έδρανα της κυβέρνησης και να βρεθεί σε εκείνα της αντιπολίτευσης.

Αναμφίβολα δε, ο καλύτερος τρόπος για να πάρει το αίμα του πίσω είναι να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές, το συντομότερο δυνατό, καθώς οι δημοσκοπήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα τις κερδίσει άνετα. Χωρίς να αποκλείεται ακόμη και να επαναλάβει το κατόρθωμα του (ομοϊδεάτη του, σε μεγάλο βαθμό) Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πέτυχε σαρωτική νίκη στις εκλογές που έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο την Πέμπτη.

Σε κάθε περίπτωση, οι αριθμοί δείχνουν ότι μετά τις αποχωρήσεις, η πλειοψηφία της κυβέρνησης στην 321μελή Γερουσία περιορίστηκε στις μόλις 5 ψήφους, δηλαδή πρακτικά είναι οριακή. Παρά δε το γεγονός ότι κάποια μικρότερα κόμματα εξακολουθούν να στηρίζουν τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, η εικόνα αυτή είναι πιθανό να αλλάξει στα τέλη Ιανουαρίου.

Οι εκλογές που διεξάγονται τότε στην πολυπληθή περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνα – όπου βρίσκεται και ένα από τα μεγαλύτερα και πιο παραδοσιακά προπύργια της Αριστεράς και των Δημοκρατικών, η πόλη της Μπολόνια – έχουν αποκτήσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για όλη την Ιταλία. Εάν ο Σαλβίνι και οι σύμμαχοί του επικρατήσουν, όπως προβλέπουν οι δημοσκόποι, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Κόντε και τον ντι Μάγιο να σταθούν πολιτικά όρθιοι.

Οι «Σαρδέλες» επιμένουν

Στο μεταξύ, πάντως, μια διαφορετική αναμέτρηση συνεχίζει να εκτυλίσσεται στις πλατείες των πόλεων στις οποίες πραγματοποιεί περιοδείες ο Σαλβίνι. Το επονομαζόμενο «Κίνημα της Σαρδέλας» βλέπει ολοένα περισσότερους Ιταλούς να ανταποκρίνονται στο κάλεσμά του να μπει φραγμός στην «κατάληψη» της χώρας από τους εκπροσώπους της Ακροδεξιάς, της ξενοφοβίας και του ακραίου εθνικισμού – στους οποίους συμπεριλαμβάνονται φυσικά και οι νεοφασίστες του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, του οποίου ηγείται η Τζόρτζια Μελόνι.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις που οργανώνει και, αν και σιωπηροί, στέλνούν το δικό τους ισχυρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Ο δρόμος του Σαλβίνι δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

AP Photo/Gregorio Borgia