Η Κίνα θέλει να «στήσει» το νέο Χόνγκ Κονγκ

Η Κίνα θέλει να «στήσει» το νέο Χόνγκ Κονγκ

Οι εξελίξεις του τελευταίου χρόνου στο Χονγκ Κονγκ με κοινό παρονομαστή την διάθεση του Πεκίνου να «Κινεζοποιήσει» de facto την περιοχή, ενδέχεται να επιφέρουν και άλλες μεγαλύτερες αλλαγές που θα εκθεμελιώσουν ριζικά το status quo δεκαετιών.

Πριν λίγο καιρό άλλωστε, η Κλαούντια Μο βουλευτής του Δημοκρατικού μπλοκ δήλωνε ότι «Το Χονγκ Κονγκ τελείωσε όπως το γνωρίζαμε», χωρίς ενδεχομένως να έχει στο μυαλό της τις βαθύτερες προθέσεις των Κινέζων αξιωματούχων. Μια εξ αυτών, όπως αναφέρει δημοσίευμα της έγκυρης εφημερίδας Asia Nikkei Review είναι η δημιουργία ενός χρηματοπιστωτικού κέντρου ήτοι ενός νέου Χόνγκ Κονγκ.

Το ειδικό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό στάτους της πόλης, είναι εδώ και 23 χρόνια -οπότε και πέρασε στην κυριαρχία της Κίνας-ο κρίσιμος συνδετικός της κρίκος με τον υπόλοιπο κόσμο. Όμως υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο αυτό να αλλάξει σύντομα. Χαρακτηριστικά, πριν λίγες μέρες ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είπε «Αν η Κίνα αντιμετωπίσει το Χονγκ Κονγκ το ίδιο με την ενδοχώρα της τότε δεν έχουμε λόγο και εμείς να το αντιμετωπίζουμε διαφορετικά».

Αυτή τη στιγμή, σχεδόν 2/3 των ξένων επενδύσεων που κινούνται από και προς την Κίνα περνούν από το Χονγκ Κονγκ. Η πόλη φιλοξενεί το 70% των αρχικών δημόσιων εγγραφών εταιρειών της ενδοχώρας, το 60% των υπερπόντιων ομολόγων και είναι βασική θεματοφύλακας των offshore γουάν (σήμερα διακρατεί τα 2/3 όλων των offshore γουάν).

Εν τούτοις, οι αξιωματούχοι του Πεκίνου που θεωρούν το μέρος «απολίθωμα« της αποικιοκρατίας, συνδεδεμένο με τους Αγγλοσάξωνες και φυσικά λίκνο του καπιταλιστικού συστήματος, θέλουν να δημιουργήσουν μια πόλη που θα συμβολίζει την τεχνολογική και την οικονομική ισχύ, πάνω από όλα όμως θα συμβολίζει το δικό της μοντέλο του κρατικού καπιταλισμού.

Η υποψήφια περιοχή είναι λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο του Χονγκ Κονγκ, η γνωστή ως «κινεζική» Silicon Valley, η Σενζεν. Σύμφωνα με τα σχέδια του Πεκίνου σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα χρηματοπιστωτικό κέντρο και μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών, χωρίς δασμούς η οποία θα μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια την Σιγκαπούρη και το Ντουμπάι. 

Τέλος, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το σχέδιο το οποίο προωθεί ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπινγκ στοχεύει σε επενδύσεις ύψους 1.4 τρις δολαρίων μέχρι το 2025, ώστε να «πάρει σάρκα και οστά» το Νέο Χονγκ Κονγκ.

Διαβάστε ακόμα:

- Κυβερνήτης Χονγκ Κονγκ: Το Πεκίνο δεν θα κάνει πίσω στον νόμο για την εθνική ασφάλεια