Η Κίνα θα ανταποδώσει εάν η Ουάσινγκτον υποχρεώσει Κινέζους δημοσιογράφους να φύγουν από τις ΗΠΑ

Η Κίνα θα ανταποδώσει εάν η Ουάσινγκτον υποχρεώσει Κινέζους δημοσιογράφους να φύγουν από τις ΗΠΑ

Η Κίνα θα προχωρήσει σε αντίποινα σε περίπτωση που όλοι οι εγκατεστημένοι στις ΗΠΑ Κινέζοι δημοσιογράφοι υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ένα από τα μέτρα που θα λάβει η κινεζική κυβέρνηση θα είναι να βάλει στο στόχαστρο Αμερικανούς δημοσιογράφους στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τον Χου Σιτζίν, αρχισυντάκτη της κινεζικής αγγλόφωνης εφημερίδας Global Times.

«Δεδομένου του ότι οι ΗΠΑ δεν ανανέωσαν τη βίζα των Κινέζων δημοσιογράφων, η Κίνα από την πλευρά της είναι έτοιμη για το χειρότερο σενάριο, ότι δηλαδή όλοι οι Κινέζοι δημοσιογράφοι θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα», έγραψε ο Χου στο Twitter. «Αν συμβεί αυτό, η Κίνα θα ανταποδώσει, βάζοντας στο στόχαστρο και Αμερικανούς δημοσιογράφους στο Χονγκ Κονγκ».

Η εφημερίδα Global Times εκδίδεται από την Ημερησία του Λαού, την επίσημη εφημερίδα του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η αμερικανική κυβέρνηση μείωσε τον χρόνο ισχύς της βίζας των Κινέζων δημοσιογράφων στις 90 ημέρες, με τη δυνατότητα παράτασης, με ισχύ από τις 11 Μαΐου. Δεν είναι σαφές πόσοι ακριβώς Κινέζοι δημοσιογράφοι επηρεάζονται και πόσοι μπορεί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα αν δεν ανανεωθεί η βίζα τους.

Οι δύο χώρες έχουν ήδη προχωρήσει σε μέτρα και αντίμετρα που αφορούν τους δημοσιογράφους τους τελευταίους μήνες, με τις ΗΠΑ να αντιμετωπίζουν πολλά κινεζικά μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζονται από το κινεζικό κράτος ως ξένες πρεσβείες.

Η Κίνα επίσης απέλασε Αμερικανούς δημοσιογράφους τριών εφημερίδων – New York Times, Wall Street Journal και Washington Post – φέτος και έχει απειλήσει να απαντήσει με αντίστοιχη δράση σε οποιεσδήποτε αμερικανικές κινήσεις που θα στοχεύουν Κινέζους δημοσιογράφους.