Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ με συνέπειες μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ με συνέπειες μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Την σφοδρή αντίθεσή της στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει κατά 5% τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών στις ΗΠΑ εξέφρασε η Κίνα, προειδοποιώντας για συνέπειες αν η Ουάσινγκτον δεν σταματήσει τις «λανθασμένες ενέργειές» της.

Μία μόλις ημέρα μετά τη νέα σύγκρουση στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει προκαλεί ανησυχία στις αγορές η Κίνα επανήλθε απαντώντας στις δηλώσεις Τράμπ για αύξηση των δασμών που έχουν αποφασιστεί και θα εφαρμοστούν από την 1 Σεπτεμβρίου. 

Όπως αναφέρει το Reuters, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εξέδωσε ανακοίνωση στη οποία επιτίθεται κατά των ΗΠΑ και προειδοποιεί με συνέπειες στην περίπτωση που ο Ντ. Τράμπ προχωρήσει στην εφαρμογή επιπλέον αυξήσεων στους δασμούς.

"Αυτού του είδους ο μονομερής εμπορικός προστατευτισμός και εκφοβισμός αλλά και η μέγιστη πίεση" αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας για τις αποφάσεις Τράμπ "παραβιάζουν τη συναίνεση στην οποία είχαν καταλήξει οι επικεφαλής της Κίνας και των ΗΠΑ όπως την αρχή του αμοιβαίου σεβασμού και των αμοιβαίων παροχών. Παράλληλα, πλήττουν σοβαρά το πολυμερές σύστημα εμπορίου και την φυσιολογική παγκόσμια εμπορική τάξη".

"Η Κίνα" καταλήγει "καλεί τις ΗΠΑ να μην κρίνουν λανθασμένα την κατάσταση ούτε να υποτιμούν την αποφασιστικότητα του κινεζικού λαού".

Προειδοποιώντας με συνέπειες η Κίνα δίνει συνέχεια στο νέο γύρο αντιπαράθεσης που ξεκίνησε χθες όταν ανακοίνωσε η ίδια την επιβολή νέων δασμών σε αμερικανικά προϊόντα ύψους 75 δισ. ευρώ.

Αν και οι αγορές αρχικά δεν αντέδρασαν εξ αιτίας της ομιλίας του επικεφαλής της FED στη θερινή σύναξη των τραπεζιτών εκλαμβάνοντας θετικά τα όσα ανέφερε η παρέμβαση Τραμπ προκάλεσε αναστάτωση γκρεμίζοντας τους δείκτες.

Με συνεχόμενα tweets επιτέθηκε τόσο κατά του επικεφαλής της FED όσο και κατά της Κίνας μιλώντας για εχθρούς των ΗΠΑ και σημειώνοντας πως η Αμερική δεν έχει ανάγκη αυτές τις χώρες. 

Ο δείκτης άρχισε να κατρακυλά κλείνοντας με μεγάλες απώλειες. Τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας ήρθε και η ανακοίνωση για αύξηση του ύψους των δασμών που θα επιβληθούν φέρνοντας και την αντίδραση της Κίνας που δίνει συνέχεια στον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει και προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.