Η Κίνα επενδύει δισ. δολάρια για να αυξήσει την παραγωγή τσιπ

Η Κίνα επενδύει δισ. δολάρια για να αυξήσει την παραγωγή τσιπ

Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών της Κίνας Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), υπέβαλε αίτημα για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης με στόχο την άντληση κεφαλαίων ύψους 2,8 δισ. δολαρίων.

Τον προηγούμενο μήνα η εταιρεία εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων από δύο κρατικά funds για να αυξήσει την εγχώρια ικανότητα παραγωγής.

Σύμφωνα με το δίκτυο CNBC, το China IC Fund II και το Shanghai IC Fund II συνεισφέρουν 1,5 δις δολάρια και 750 εκατομμύρια δολάρια. Η SMΙC, η εταιρεία που εκμεταλλεύεται την εγκατάσταση της Σαγκάη, στοχεύει να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα από 6.000 τσιπ το μήνα σε 35.000, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι εξελίξεις αυτές εντάσσονται στην ευρύτερη προσπάθεια της Κίνας να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία όσον αφορά την παραγωγή ημιαγωγών με φόντο την διαμάχη με τις ΗΠΑ που αφορά και την εταιρεία τεχνολογίας Huawei. 

Η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι ο τεχνολογικός εξοπλισμός των κινεζικών εταιρειών, όπως η Huawei, αποτελεί κίνδυνο για τα νοικοκυριά, αφού θεωρείται δεδομένο από την Ουάσιγκτον ότι η Huawei είναι υποχρεωμένη να δίνει πληροφορίες στην κινεζική Κυβέρνηση. 

Η εν λόγω εταιρεία αναμένεται να επωφεληθεί από την παραπάνω εξέλιξη, ύστερα μάλιστα από την συμφωνία των ΗΠΑ με τη Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών στον πλανήτη.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία για την κατασκευή εργοστασίου τσιπ στην Αριζόνα μέχρι το 2024. Αυτό σημαίνει ότι ο Λευκός Οίκος ενδέχεται να απαγορεύσει στην Ταϊβανέζικη εταιρεία να συνεργάζεται με την Huawei.

Η TSMC προμηθεύει την Apple με επεξεργαστές για τα τελευταία μοντέλα των φορητών συσκευών της, ενώ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ολοκληρωμένων κυκλωμάτων για τους κατασκευαστές που δεν έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν το δικό τους επεξεργαστή με δικά τους μέσα.