Και η Παναγία των Παρισίων λειτουργεί και ως εκκλησία και ως μουσείο
I. Καλίν

Και η Παναγία των Παρισίων λειτουργεί και ως εκκλησία και ως μουσείο

Kαι ως τζαμί και ως μουσείο θα μπορεί να λειτουργεί η Αγία Σοφία στην περίπτωση που ανοίξει για μουσουλμανική προσευχή, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν υποστηρίζοντας ότι και ο ναός της Παναγίας των Παρισίων λειτουργεί ταυτόχρονα ως εκκλησία και ως μουσείο.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Anadolu ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι «το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αφαιρεί από την αξία της Αγίας Σοφίας ως ιστορικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς» και ότι «περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να την επισκέπτονται».

Ανέφερε ότι τόσο το Μπλε Τζαμί, όσο και το Τζαμί Φατίχ και το Σουλεμανιγέ είναι λειτουργούν τόσο ως τζαμιά όσο και ως μουσεία, ενώ είπε ότι και ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, τόσο ως εκκλησία όσο και ως μουσείο. 

Σημειώνεται ότι ο παραλληλισμός για το καθεστώς λειτουργίας της Αγίας Σοφίας με εκείνο της Παναγίας των Παρισίων που επιχείρησε ο Ι. Καλίν είναι εντελώς παράταιρος, εφόσον το θέμα δεν είναι να εξυπηρετηθούν ή να διευκολυνθούν οι τουρίστες, αλλά αφορά στη  φυσιογνωμία και στον χαρακτήρα ενός μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς.

Δεν είναι παραχώρηση ότι θα μπορούν να επισκέπτονται την Αγία Σοφία κάποιοι τουρίστες όταν δεν λειτουργεί και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως συμβαίνει σε όλα τα τζαμιά στην Τουρκία.

Επιπλέον τα παραδείγματα του Καλίν είναι εσφαλμένα, εφόσον η Αγία Σοφία δεν χτίστηκε ως τζαμί για να γίνει μετά εκκλησία και μουσείο. Ούτε η Παναγία των Παρισίων χτίστηκε ως τζαμί και μετά έγινε ναός...

Ωστόσο, όλα δείχνουν πως ο Ερντογάν θα κάνει την επιλογή να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και συγχρόνως να επιτρέπεται η είσοδος επισκεπτών υπό όρους θέλοντας έτσι να ξεγελάσει τη διεθνή κοινότητα και να αποφύγει τις αντιδράσεις.