Η Γερμανία γλίτωσε τον «πολιτικό σεισμό» στις τοπικές εκλογές

Η Γερμανία γλίτωσε τον «πολιτικό σεισμό» στις τοπικές εκλογές

Του Γιάννη Μαντζίκου

Το ενδεχόμενο ενός πολιτικού σεισμού φαίνεται ότι απέφυγε η Γερμανία καθώς το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) δεν κατάφερε να έρθει πρώτο σε δύο τοπικές εκλογές και να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα μετά τις χθεσινές εκλογές στην Σαξονία και στο Βραδεμβούργο (πρώην Ανατολική Γερμανία), το AfD είδε μεν τα ποσοστά του σχεδόν να τριπλασιάζονται, δεν κατάφερε όμως να κερδίσει, κάτι που σημαίνει ότι το κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικο Κόμμα δεν θα χάσει την εξουσία.

Επιβεβαιώνοντας λοιπόν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που ήθελαν τους Χριστιανοδημοκράτες να ανατρέπουν παλαιότερα προγνωστικά για "πρωτιά" των ακροδεξιών, το κόμμα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ήρθε πρώτο στην Σαξονία.

Παρόλα αυτά, στο εν λόγω κρατίδιο είναι δύσκολο να συνεχιστεί ο "μεγάλος συνασπισμός" χριστιανοδημοκρατών-σοσιαλδημοκρατών καθώς οι τελευταίοι είδαν ποσοστά κάτω από 10%. Αυτή τη στιγμή το μόνο δόκιμο σενάριο που δίνει κυβέρνηση και με δεδομένη την αντίρρηση όλων κομμάτων να συνεργαστούν με την ακροδεξιά είναι μια σύμπραξη της Κεντροδεξιάς με τους Πράσινους. Προεκλογικά άλλωστε ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμμαχήσει με την "Εναλλακτική για τη Γερμανία".

Να σημειωθεί ότι το AfD ιδρύθηκε μόλις το 2013 ως ένα ευρωσκεπτικιστικό, αρχικά, κόμμα αλλά στη συνέχεια στράφηκε προς τα άκρα εκμεταλλευόμενο τη μεταναστευτική κρίση του 2015 για να προωθήσει το αντιισλαμικό, αντιμετανατευτικό του πρόγραμμα. Παράλληλα όμως το εν λόγω κόμμα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αίσθηση που έχουν πολλοί στην πρώην ανατολική Γερμανία ότι η επανένωση της χώρας δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις προσδοκίες τους.

Ανάλογο πάντως είναι και το σκηνικό που διαμορφώνεται στο γειτονικό Βραδεμβούργο με διαφορετική "πρωτιά". Εκεί διατήρησε την πρώτη θέση το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με 27,5%,με δεύτερο το AfD. Έτσι λοιπόν οι σοσιαλδημοκράτες θα αναζητήσουν συμμαχίες με τους Πράσινους και την Αριστερά. Επίσης φαίνεται, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, ότι η αποφυγή της ήττας για τους Σοσιαλδημοκράτες δεν θα ενισχύσει τις φωνές των μελών του κόμματος που ζητούν να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η παραπάνω εκλογική μάχη στο Βρανδεμβούργο και τη Σαξονία είναι πιθανό να επαναληφθεί τον Οκτώβριο στις τοπικές εκλογές στη Θουριγγία, ένα άλλο κρατίδιο της ανατολικής Γερμανίας. Ήδη το AfD πραγματοποιεί εκστρατεία για «μαζικές απελάσεις» όσων δεν έχουν νομικό δικαίωμα να διαμένουν εκεί.

Τα παραπάνω δείχνουν αφενός μια διόλου ευκαταφρόνητη άνοδο της ακροδεξιάς στην Ανατολική Γερμανία αφετέρου ότι τα παραδοσιακά κόμματα κράτησαν δυνάμεις αποφεύγοντας τα χειρότερα με τον κίνδυνο να μπει η χώρα σε περιπέτειες.

Φωτογραφία: AP