Η εταιρεία που βάζει «τα γυαλιά» σε όλον τον πλανήτη

Η εταιρεία που βάζει «τα γυαλιά» σε όλον τον πλανήτη

Η βιομηχανία γυαλιών οράσεως έχει έναν ετήσιο τζίρο της τάξης των 100 δισ. ευρώ ($ 74 δισ.) 

Τα τελευταία χρόνια, μόνο δύο εταιρείες έχουν καταφέρει να κυριαρχήσουν σχεδόν απόλυτα σε αυτή τη βιομηχανία: η γαλλική Essilor που θεωρείται παγκοσμίως ο κορυφαίος κατασκευαστής οφθαλμικών φακών και η ιταλική Luxottica με τεράστιο αριθμό ετικετών σχεδιαστών και καταστημάτων λιανικής πώλησης (Ray-Ban, Vogue, Persol, Oliver Peoples. Συνεπώς οι δύο εταιρείες (που εκτιμάται ότι έχουν χρηματιστηριακή αξία γύρω στα 24 δισ. και 22 δισ. ευρώ, αντίστοιχα) παίζουν τόσο έναν κεντρικό όσο και οικείο ρόλο στη ζωή 1,4 δισ. ανθρώπων, οι οποίοι βασίζονται στα προϊόντα τους για να οδηγήσουν, να διαβάσουν, να γράψουν -να κάνουν σχεδόν τα πάντα.

Το 2017 και μετά από το πράσινο φως των αρχών της Κομισιόν, οι δύο εταιρείες συγχωνεύθηκαν σηματοδοτώντας τη δημιουργία ενός κολοσσού στην αγορά των οπτικών, συνολικής χρηματιστηριακής αξίας 46,3 δισ. ευρώ. Η συμφωνία μετά τη συγχώνευση αυτή, ήταν ο ιδρυτής της Luxottica, Λεονάρντο Ντελ Βέκιο να κατέχει ένα ποσοστό μεταξύ 31% και 38%, ενώ ο πρόεδρος και CEO της Essilor, Ουμπέρ Σανιέρ να είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος και αναπληρωτής CEO στην EssilorLuxottica, με τις ίδιες εξουσίες του προέδρου και CEO.

Παραδόξως, ο γάμος δεν εξελίχθηκε καλά αφού η επενδυτική εταιρεία του Ντελ Βέκιο, Delfin, προσέφυγε στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο με κατηγορίες για την παραβίαση των όρων συγχώνευσης από την Essilor. 

Όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg, οι σχέσεις των δύο ισχυρών ανδρών επιβεβαιώνουν πως σε συγχωνεύσεις ισχυρών ομίλων επί ίσοις όροις προκαλούνται εντάσεις, καθώς η μια πλευρά συγκρούεται με την άλλη σε καίρια ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης. Αυτό είναι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη συγχώνευση Essilor και Luxottica, με τον έναν να κατηγορεί τον άλλον πως υπερβαίνει τα όρια των καθηκόντων του.

Εν μέσω διαφωνιών για το ποιος θα τεθεί επικεφαλής του γκρουπ, η EssilorLuxottica προχωράει στην εξαγορά του ολλανδικού ομίλου οπτικών ειδών GrandVision, σε μια συμφωνία 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά για να πάρει τον έλεγχο χιλιάδων καταστημάτων όπου πωλούνται γυαλιά και φακοί.

Η GrandVision, της οποίας οι αλυσίδες περιλαμβάνουν τις Vision Express στη Βρετανία και την For Eyes στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα δώσει στην EssilorLuxottica τον έλεγχο πάνω από 7.000 καταστημάτων σε όλο τον κόσμο, όπου πωλούνται ήδη brands όπως φακοί Varilux και γυαλιά ηλίου Ray-Ban. Ωστόσο, η συμφωνία αναμένεται να εξεταστεί από τις ρυθμιστικές Αρχές ανταγωνισμού της Κομισιόν. 

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της μάχης εντός της EssilorLuxottica, το σίγουρο είναι ότι το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (περίπου 5 δισ.) θα είναι μυωπικός το 2050, όταν ο παγκόσμιος πληθυσμός προβλέπεται να φτάσει κοντά στα 10 δισ., με έως και το ένα πέμπτο από αυτά (1 δισ.) να παρουσιάζει σημαντικά αυξημένο κίνδυνο τύφλωσης σύμφωνα με το περιοδικό «Ophthalmology».

Κάπως έτσι η γαλλοϊταλική εταιρεία θα έχει καταφέρει να βάλει τα γυαλιά σε ολόκληρο τον πλανήτη...