Επίσκεψη του Τραμπ στο Ιράκ, πρώτη φορά σε ζώνη συγκρούσεων

Επίσκεψη του Τραμπ στο Ιράκ, πρώτη φορά σε ζώνη συγκρούσεων

Ο Ντόναλντ Τραμπ μετέβη στο Ιράκ για μια αιφνιδιαστική επίσκεψη μερικών ωρών για να συναντήσει αμερικανούς στρατιώτες και επωφελήθηκε απ'' αυτό το πρώτο ταξίδι του σε ζώνη συγκρούσεων μετά την εκλογή του, πριν από δύο χρόνια, για να δικαιολογήσει την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι ο χωροφύλακας του κόσμου. Είναι άδικο να πέφτει ολόκληρο το φορτίο σ'' εμάς», δήλωσε χθες Τετάρτη στην αεροπορική βάση Αλ-Άσαντ, περίπου 160 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης, όπου προσγειώθηκε γύρω στις 19:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) μαζί με τη σύζυγό του, την Μελάνια.

Σύμφωνα με μήνυμα στο Twitter της Σάρα Σάντερς, εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ο στόχος του ταξιδιού του προέδρου ήταν να επισκεφθεί τα αμερικανικά στρατεύματα «για να τα ευχαριστήσει για τη δέσμευσή τους, την επιτυχία τους και τη θυσία τους και για να τους ευχηθεί Χαρούμενα Χριστούγεννα».

Απαντώντας σε δημοσιογράφους, ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε πως, μολονότι αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, δεν σκοπεύει «καθόλου» να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ και βλέπει «αντιθέτως» τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει αυτή τη χώρα «ως βάση, αν χρειαστεί να επέμβουμε στη Συρία».

Μολονότι η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν από έναν χρόνο τη «νίκη» επί του Ισλαμικού Κράτους, η τζιχαντιστική οργάνωση συνεχίζει να πραγματοποιεί επιθέσεις, ιδιαίτερα στη Βαγδάτη.

«Αν δούμε το Ισλαμικό Κράτος να κάνει κάτι που δεν μας αρέσει, θα μπορούσαμε να τους πλήξουμε τόσο γρήγορα και τόσο δυνατά που δεν θα καταλάβαιναν τι τους συνέβη», διευκρίνισε χωρίς να αποκλείσει «να επιστρέψουμε για να βοηθήσουμε» τη Συρία «σε δεδομένη στιγμή», αν οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επρόκειτο να συναντηθεί με τον ιρακινό πρωθυπουργό Αντέλ Αμπντέλ Μάχντι, όμως μια «διαφορά απόψεων» αναφορικά με την οργάνωση της συνάντησης «οδήγησε στο να αντικατασταθεί από μια τηλεφωνική συνομιλία», στη διάρκεια της οποίας οι δύο αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στο ζήτημα της Συρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρακινής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την Σάρα Σάντερς, για λόγους ασφαλείας οι ιρακινές αρχές δεν είχαν ειδοποιηθεί παρά δύο ώρες πριν από την ώρα της συνάντησης, η οποία είχε προγραμματισθεί από τους Αμερικανούς. Όμως ο Μάχντι ήταν πολύ μακριά για να συμμετάσχει σ'' αυτή.

Αυτός ο τελευταίος, συνέχισε η ιρακινή κυβέρνηση, «προσκάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο να μεταβεί στη Βαγδάτη» και «ο κ. Τραμπ ζήτησε επίσης από τον πρωθυπουργό να έρθει στην Ουάσινγκτον», κάτι που αυτός ο τελευταίος αποδέχθηκε, έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης έκανε γνωστό χθες το βράδυ πως ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο πρόκειται να μεταβεί στη Βαγδάτη στις 11 Ιανουαρίου.

Η επίσκεψη του Τραμπ στο Ιράκ προκάλεσε ιδιαίτερα τον θυμό ιρακινών οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν και οι οποίες έχουν σχηματίσει έναν σημαντικό συνασπισμό στο κοινοβούλιο. Η πολιτοφυλακή Χαρακάτ αλ-Νουτζάμπα ανακοίνωσε πως η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ αποτελεί «παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας» και πως είναι πλέον «καθήκον της κυβέρνησης να τις εκδιώξει».

Ο Τραμπ επέστρεψε σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, έπειτα από έναν σταθμό στην αεροπορική βάση του Ράμσταϊν, στη δυτική Γερμανία, όπου συνάντησε τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν εκεί.

Είναι η πρώτη φορά μετά την εκλογή του τον Νοέμβριο του 2016 που ο Ντόναλντ Τραμπ πηγαίνει να συναντήσει αμερικανούς στρατιώτες σε ζώνη συγκρούσεων -- κάτι που επικρίνεται ότι έπρεπε να είχε κάνει νωρίτερα.

Επιπλέον της επικοινωνιακού χαρακτήρα επιχείρησης και των φωτογραφιών δίπλα σε ένστολους στρατιώτες, ο Τραμπ υπερασπίσθηκε στο Ιράκ την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, υποστηρίζοντας και πάλι πως το Ισλαμικό Κράτος είναι «σχεδόν εντελώς ηττημένο».

«Είμαστε διασκορπισμένοι σ'' όλον τον κόσμο. Είμαστε σε χώρες που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν καν ακούσει. Ειλικρινά είναι γελοίο», υποστήριξε.

«Στη Συρία, ο (τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν είπε πως θέλει να εξαλείψει το Ισλαμικό Κράτος, ό,τι απομένει απ'' αυτό. Και η Σαουδική Αραβία λέει πως θα πληρώσει για την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό είναι θαυμάσιο, πάει να πει πως δεν θα πρέπει να πληρώσουμε εμείς», συνέχισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ