Η ενσωμάτωση των προσφύγων στο επίκεντρο των προγραμμάτων του ΔΟΜ για το 2019

Η ενσωμάτωση των προσφύγων στο επίκεντρο των προγραμμάτων του ΔΟΜ για το 2019

Η ενσωμάτωση των αναγνωρισμένων προσφύγων τίθεται στο επίκεντρο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για την επόμενη χρονιά στην Ελλάδα, με σειρά προγραμμάτων στα οποία θα συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του ΔΟΜ, Τζιανλούκα Ρόκο, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης με τους δημοσιογράφους, θα διοργανωθούν δύο πιλοτικά προγράμματα, που στην αρχή θα «τρέξουν» παράλληλα και στη συνέχεια θα συνενωθούν, με στόχο την ενσωμάτωση των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία.

Το πρώτο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής και θα αφορά την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας για έξι μήνες και την παροχή συμβουλευτικής για πρακτικά ζητήματα σχετικά με τη ζωή των προσφύγων στην Ελλάδα.

Το δεύτερο πρόγραμμα -σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας- θα σχετίζεται με την απασχόληση των προσφύγων σε συγκεκριμένους τομείς, όπου έχουν ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό, όπως ο τουρισμός και η γεωργία.

Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται να παρέχεται υποστήριξη στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, ώστε να βρίσκουν διαμερίσματα για να μείνουν μόνιμα.

Βαρύτητα θα δοθεί και στους ασυνόδευτους ανηλίκους με διεύρυνση του πιλοτικού μέχρι τώρα προγράμματος ημιαυτόνομης διαβίωσης των εφήβων σε διαμερίσματα. Στόχος, όπως επισήμανε ο κ. Ρόκο, είναι «τα ασυνόδευτα να παραμένουν σε ασφαλείς ζώνες και ξενοδοχεία μόνο μέχρι να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και στη συνέχεια να μετακινούνται σε διαμερίσματα».

Ενόψει του φετινού χειμώνα, ο ΔΟΜ υποστηρίζει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για αποσυμφόρηση των νησιών και έχει αναλάβει τη δημιουργία 6.000 θέσεων φιλοξενίας σε ξενοδοχεία στην ενδοχώρα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Ήδη, έχουν καλυφθεί περίπου 2.500 θέσεις.

«Θέλουμε να αποφύγουμε να δημιουργήσουμε νέα κέντρα φιλοξενίας», παρατήρησε ο κ. Ρόκο, ο οποίος συμπλήρωσε ότι μέχρι τώρα δόθηκε βαρύτητα στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων, ωστόσο, τώρα η πρόκληση θα πρέπει να είναι να υπάρξει περισσότερη πρόοδος στις υπηρεσίες που σχετίζονται με την προστασία των αιτούντων και την υποστήριξή τους.

Στην ενδοχώρα, συνέχισε ο ίδιος, οι άνθρωποι είναι προετοιμασμένοι για το χειμώνα, ωστόσο, εντοπίζεται ένα πρόβλημα με άτομα που φτάνουν έξω από τα κέντρα φιλοξενίας και δεν είναι καταγεγραμμένα, άτομα που έρχονται κυρίως από τον Έβρο. Αυτά υπολογίζονται σε 300 και «κάποιοι από τους οποίους έχουν μαζί τους το υπηρεσιακό σημείωμα της αστυνομίας, αλλά κάποιοι δεν έχουν καθόλου χαρτιά».

«Για τους ανθρώπους αυτούς προσπαθούμε να βρούμε άμεσα λύση ώστε να μην μένουν στους δρόμους», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του ΔΟΜ.

Ο ΔΟΜ συνεχίζει και τη λειτουργία του προγράμματος εθελούσιας επιστροφής μεταναστών στις πατρίδες τους. Από τον Ιούνιο 2016 μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 επέστρεψαν εθελοντικά 13.176 άτομα, ενώ κατά μέσο όρο επιστρέφουν εθελοντικά 6.000 άτομα το χρόνο, αριθμός που παραμένει σταθερός.

Τέλος, ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του ΔΟΜ τόνισε ότι θα είναι πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει την πλήρη ευθύνη όλων των προγραμμάτων για τους πρόσφυγες σε επίπεδο πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, γι' αυτό και οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να ενισχυθούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ