Η ελληνικής καταγωγής Σιλβίνα Μπατάκις στην «ηλεκτρική καρέκλα» του υπ. Οικονομίας της Αργεντινής

Η ελληνικής καταγωγής Σιλβίνα Μπατάκις στην «ηλεκτρική καρέκλα» του υπ. Οικονομίας της Αργεντινής

Μια ελληνικής καταγωγής αριστερή οικονομολόγος, η Σιλβίνα Μπατάκις, αναλαμβάνει τα ηνία του Υπουργείου Οικονομίας της Αργεντινής εν μέσω κρίσης, με πληθωρισμό πάνω από 60%, υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα, φόβους για χρεοκοπίες και το πέσο να αντιμετωπίζει ορατό κίνδυνο υποτίμησης. 

Η 53χρονη  «ετερόδοξη ή ανορθόδοξη οικονομολόγος», όπως την χαρακτηρίζει το πρακτορείο Reuters,  πιθανότατα θα φέρει νέο στυλ στον ρόλο του υπουργού Οικονομίας μετά την αιφνίδια παραίτηση του μετριοπαθούς οικονομολόγου Μάρτιν Γκούζμαν μετά από συγκρούσεις με την σκληροπυρηνική αριστερή  περονιστική πτέρυγα του κυβερνώντος συνασπισμού, που αντιτίθεται  στη συμφωνία του ΔΝΤ.

Αυτή η πτέρυγα θέλει περισσότερες δημόσιες δαπάνες για να βοηθήσει στην ανακούφιση των φτωχών στρωμάτων της, αντίθετα με τους στόχους που θέτει η νέα συμφωνία 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αύξηση των αποθεματικών και μείωση της χρηματοδότησης της κεντρικής τράπεζας.

Η Μπατάκις υπηρέτησε στο παρελθόν ως Γραμματέας Επαρχιών στο Υπουργείο Εσωτερικών και ως υπουργός Οικονομίας της επαρχίας του Μπουένος Άιρες υπό τον κυβερνήτη Daniel Scioli από το 2011 έως το 2015 είναι  γόνος Ελλήνων μεταναστών στην Αργεντινή.

Πήρε πτυχίο οικονομικών από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Λα Πλάτα το 1993. Επιπλέον, κατέχει μεταπτυχιακό στα δημόσια οικονομικά και μεταπτυχιακό στην περιβαλλοντική οικονομία από το Πανεπιστήμιο του York.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου της Αργεντινής, η «Griega», δηλαδή η «Ελληνίδα», όπως είναι το παρατσούκλι της, είναι λάτρης του Καζαντζάκη και αναφέρει ως αγαπημένο βιβλίο την Αναφορά στον Γκρέκο. Η Μπατάκις είναι επίσης γνωστή οπαδός της Μπόκα Τζούνιορς και, όποτε το επιτρέπει η δουλειά της και η καμπάνια, παρακολουθεί ποδοσφαιρικούς αγώνες τους. 

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, η Μπατάκις θα πρέπει να επιστρατεύσει όλη της τη μαχητικότητα γιατί έχει να αντιμετωπίσει μια πολύ δύσκολη αποστολή σε εξαιρετικά κακή συγκυρία. 

Οι επενδυτές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι η Αργεντινή δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις για το χρέος της εν μέσω υψηλού κόστους εισαγωγής ενέργειας που απορροφά τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος και τον πληθωρισμό που συνδέεται με την εκτίναξη των παγκόσμιων τιμών.

Οι αυστηροί έλεγχοι συναλλάγματος έχουν πυροδοτήσει δημοφιλείς εναλλακτικές αγορές συναλλάγματος για την αγορά δολαρίων, όπου οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν διπλάσια από την επίσημη ισοτιμία για να λάβουν δολάρια, μια τάση που στρεβλώνει τις τιμές του εμπορίου και αναζωπυρώνει τον πληθωρισμό.

Η Αργεντινή έχει στόχους που έχουν συμφωνηθεί με το ΔΝΤ ως μέρος ενός προγράμματος 30 μηνών και πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί μια συμφωνία χρέους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον όμιλο κρατικών δανειστών του Paris Club. Ο Γκουσμάν αναμενόταν να ταξιδέψει στη Γαλλία για συνομιλίες αυτή την εβδομάδα. Ο Ματίας Καρουγκάτι, οικονομολόγος από την Consultora Seido, είπε στο Twitter ότι ο Πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντεζ  φαινόταν να παραχωρεί τον έλεγχο της οικονομίας στην πτέρυγα του αντιπροέδρου του, αν και η Μπατάκις δεν έχει ακόμα  παρουσιάσει το πολιτικό της όραμα. «Τώρα έχουμε υπουργό, αλλά δεν έχουμε ακόμη οικονομικό σχέδιο», είπε.