7ος χρόνος, ημέρα 2153η
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΕΕ κατηγορεί τη Κίνα ότι θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Η ΕΕ κατηγορεί τη Κίνα ότι θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας
shutterstock

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Κίνα ότι θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και προέτρεψε όλα τα μέρη να συμμορφωθούν με την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου του 2016.

Οι Φιλιππίνες υπέβαλλαν επίσημο αίτημα διαμαρτυρίας στη Κίνα τη Παρασκευή για το γεγονός ότι το Πεκίνο δεν απέσυρε σκάφη, τα οποία η Μανίλα θεωρεί ως «απειλητικά» και τα οποία φέρονται να επανδρώνονται από πολιτοφυλακές γύρω από έναν αμφισβητούμενο ύφαλο.

«Οι εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης παρουσίας μεγάλων κινεζικών σκαφών στο Γουάιτσαν Ρίφ θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ σε δήλωση το Σάββατο.

Η ΕΕ επανέλαβε την έντονη αντίθεσή της σε «μονομερείς δράσεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες» και προέτρεψε όλα τα μέρη να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η κινεζική αποστολή στην ΕΕ επανέλαβε από τη πλευρά της ότι ο ύφαλος είναι μέρος των Νήσων Νάνσα της Κίνας, ή Νησιά Σπράτλι και ότι είναι «λογικό και νόμιμο» για τα κινεζικά αλιευτικά σκάφη να βρίσκονται εκεί.

Η Κίνα ανησυχεί ολοένα και περισσότερο ότι η Ευρώπη και άλλες χώρες λαμβάνουν υπόψη το αίτημα του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για μια «συντονισμένη προσέγγιση» απέναντι της, η οποία είχε μέχρι στιγμής υλοποιηθεί με τη μορφή κυρώσεων για την καταστολή των ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ και τη μεταχείριση των Μουσουλμάνων Ουιγούρων.

Πηγή: Reuters