Η Ε.Ε. «κλείνει το μάτι» στους Βρετανούς για ακύρωση του Brexit

Η Ε.Ε. «κλείνει το μάτι» στους Βρετανούς για ακύρωση του Brexit

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι θα προτιμούσε το σενάριο παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε «Είμαστε επίσης προετοιμασμένοι για ένα σενάριο χωρίς συμφωνία. Αλλά προφανώς είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι για ένα σενάριο χωρίς Brexit», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ένα χαμόγελο.

Με τον τρόπο αυτό, «έκλεισε» το μάτι προς το Λονδίνο και ειδικά προς εκείνη την πολιτική πτέρυγα που, διαβλέποντας ότι η Τερέζα Μέι δεν διαθέτει την αναγκαία πλειοψηφία στη Βουλή, πιέζει για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. 

Λίγο νωρίτερα στη διάρκεια του πρωινού, ο Τουσκ είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής της ΕΕ την Κυριακή 25 Νοεμβρίου προκειμένου να εγκρίνει το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματευτές. «Αν όλα πάνε καλά, θα διεξαχθεί μια έκτακτη σύνοδος κορυφής για να οριστικοποιήσει τη συμφωνία του Brexit», είχε δηλώσει.

Σήμερα το πρωί, μιλώντας στο κοινοβούλιο και υπό τη σκιά των αλλεπάλληλων παραιτήσεων στελεχών της κυβένρησής της, η Τερέζα Μέι προειδοποίησε για τις επιλογές που περιμένουν το Ηνωμένο Βασίλειο: «Μπορούμε να επιλέξουμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, μπορούμε να ρισκάρουμε να μην υπάρξει καθόλου Brexit ή μπορούμε να επιλέξουμε να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορεί να προκύψει από διαπραγμάτευση, αυτή τη συμφωνία», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, η πλειοψηφία των Βρετανών δεν υποστηρίζει τη συμφωνία που παρουσίασε στους υπουργούς της και τη Βουλή η Μέι. Συγκεκριμένα, κατά δηλώνει το 42% έναντι μόλις 19% που τη στηρίζει, ενώ το 39% δεν απαντά. 

Διαβάστε ακόμα: 

- Ανυποχώρητη η Μέι, παρά το μπαράζ παραιτήσεων: Ή τη συμφωνία μου ή «άτακτο» Brexit ή παραμονή στην ΕΕ