Η Δύση σφίγγει τη θηλιά κατά του Μαδούρο

Η Δύση σφίγγει τη θηλιά κατά του Μαδούρο

Του Γιάννη Μαντζίκου

Λίγα εικοσιτετράωρα αφότου το καθεστώς Μαδούρο έκαιγε χωρίς ψήγμα ευαισθησίας τρόφιμα και φάρμακα στις συνοριακές πόλεις Σάντα Ελένα ντε Ουαϊρέν και Ούρενα, η ομάδα της Λίμα προσπαθούσε στην χθεσινή της συνεδρίαση να βρει τρόπο ώστε να μπει τέλος στον  «εφιάλτη» που ζουν εδώ και χρόνια εκατομμύρια Βενεζοέλανοι. 

Έχοντας λοιπόν υπόψη το νέο κύμα δολοφονικής βίας που εξαπέλυσε ο Μαδούρο, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προχωρούσε σε νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων εναντίον τεσσάρων κυβερνητών των επαρχιών Ζούλια, Καραμπόμπο, Απούρε και Βάργκας που μπλόκαραν την ανθρωπιστική βοήθεια το περασμένο Σαββατοκύριακο. 

Παράλληλα κατά τη σύνοδο της Ομάδας της Λίμα, η οποία έχει συσταθεί ειδικά για την πρωτοφανή κρίση που περνά η Βενεζουέλα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πένς όχι μόνο επιβεβαίωνε τις κυρώσεις αλλά ζητούσε από τα υπόλοιπα μέλη της άτυπης αυτής ομάδας να παγώσουν άμεσα τα περιουσιακά στοιχεία των ανθρώπων του Μαδούρο και να τα μεταβιβάσουν «στην κυβέρνηση του μεταβατικού προέδρου Γκουαϊδό», όπως χαρακτηριστικά είπε. 

Προσφεύγοντας στην λύση των περαιτέρω κυρώσεων, οι ΗΠΑ τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο φαίνεται πως θέλουν να αποφύγουν μια στρατιωτική κλιμάκωση η οποία θα είχε συνέπειες για τους πολίτες της χώρας και στην οποία είναι αντίθετοι τόσο η ΕΕ όσο και χώρες μέλη της Ομάδας της Λίμα όπως το Περού και η Κολομβία.

Σημειώνεται ότι με την λύση των κυρώσεων τάχθηκε από νωρίς χθες τόσο η Γερμανία όσο και αξιωματούχοι της ΕΕ.

Ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποια θα είναι η στάση τόσο των ΗΠΑ, όσο της Ε.Ε και της Ομάδας της Λίμα, αν ο Μαδούρο και το καθεστώτος του συνεχίσει «δολοφονεί και να καίει τρόφιμα με σαδισμό» όπως χαρακτηριστικά είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό. Εξάλλου, λίγες ώρες νωρίτερα, η Ντέλσι Ροντρίγκες αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για μικρή επίδειξη δύναμης από τι πραγματικά μπορεί να κάνει ο Μαδούρο. Σημειώνεται ότι η Ροντρίγκες χαρακτήριζε την ανθρωπιστική βοήθεια «ως μολυσμένη και καρκινογόνο». 

Απόδειξη άλλωστε ότι το καθεστώς δεν διστάζει να ρίξει «στο ψαχνό» αποτελούν οι φιλειρηνικοί ιθαγενείς Πεμόν που ζουν στα απομονωμένα σύνορα με τη Βραζιλία, στην πόλη Γκραν Σαμπάνα, οι οποίοι έχασαν τουλάχιστον τρία μέλη της φυλής τους την περασμένη Παρασκευή όταν προσπάθησαν να συνδράμουν στα ανθρωπιστικά κονβόι. 

Με φόντο τα παραπάνω, η κολομβιανή υπηρεσία μετανάστευσης ανακοίνωνε ότι πάνω από 160 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας της Βενεζουέλας αυτομόλησαν και πέρασαν τα σύνορα με την Κολομβία. Στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών, εγκατέλειψαν τη δικτατορία του Μαδούρο» 146 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, που πέρασαν στην επαρχία Νόρτε δε Σαντανδέρ της Κολομβίας και 10 στην Αράουκα, γνωστοποίησε η υπηρεσία μετανάστευσης στην Μπογκοτά, χωρίς να διευκρινίσει τους βαθμούς των στελεχών αυτών. Την ίδια ώρα, ορισμένοι εξ αυτών μιλώντας στο BBC εξέφραζαν τον μεγαλύτερο τους φόβο ο οποίος δεν ήταν άλλος από το ότι το καθεστώς «θα τιμωρήσει» τώρα τις οικογένειές τους. 

Στο πλαίσιο αυτό ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε να συγκληθεί σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αυξάνοντας περαιτέρω την πίεση προς το καθεστώς Μαδούρο προκειμένου να αποδεχθεί την ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και να προχωρήσει στη διεξαγωγή ελεύθερων προεδρικών εκλογών.

AP Photo