Η Δανία ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχθεί φέτος κανέναν πρόσφυγα

Η Δανία ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχθεί φέτος κανέναν πρόσφυγα

Η Δανία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα δεχθεί φέτος κανέναν πρόσφυγα από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που προωθεί ο ΟΗΕ, εξηγώντας ότι προτιμά να επικεντρωθεί στην ενσωμάτωση όσων προσφύγων έχουν φτάσει πρόσφατα στη χώρα.

Από το 1989 η Δανία δεχόταν ετησίως περίπου 500 πρόσφυγες βάσει του προγράμματος μετεγκατάστασης που οργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Όμως μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015 στη χώρα υποβλήθηκαν 20.000 αιτήσεις για την παροχή ασύλου και η Κοπεγχάγη ανακοίνωσε ότι θα πάψει να δέχεται πρόσφυγες μέσω του προγράμματος του ΟΗΕ, ενώ το 2016 ανέστειλε τη συμμετοχή της σε αυτό.

«Εξακολουθούμε να είμαστε σε μια κατάσταση στην οποία προσπαθούμε για να ενσωματώσουμε τους πολλούς πρόσφυγες που έφτασαν στη Δανία τα τελευταία χρόνια», επεσήμανε η Ίνγκερ Στόγμπεργκ, υπουργός Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης, σε ανακοίνωσή της.

Η Στόγμπεργκ, που ανήκει στο κεντροδεξιό κόμμα Venstre του πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, είναι υπεύθυνη για την περιοριστική μεταναστευτική πολιτική της Δανίας από το 2015 και μετά.

«Αν και περισσότεροι πρόσφυγες εισήλθαν στην αγορά εργασίας, υπάρχουν ακόμη πολλοί που δεν καταφέρνουν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους», εξήγησε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το 2017 καταγράφηκαν στη Δανία 3.500 αιτήσεις για την παροχή ασύλου, ο χαμηλότερος αριθμός από το 2008. Τους δέκα πρώτους μήνες του 2018 έχουν υποβληθεί 2.600 αιτήσεις.

Από τα τέλη του 2017 ισχύει νέα μεταναστευτική νομοθεσία στη Δανία, η οποία υιοθετήθηκε με τη στήριξη των Σοσιαλδημοκρατικών και του λαϊκιστικού, αντιμεταναστευτικού κόμματος του Δανέζικου Λαού, προβλέπει ότι ο αριθμός των προσφύγων που θα γίνονται δεκτοί από το πρόγραμμα του ΟΗΕ εναπόκειται στη δικαιοδοσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ