Η Χρυσή Κυρία στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών
Βενεζουέλα

Η Χρυσή Κυρία στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών

Πρόκειται για πολλούς για το νούμερο δύο» πίσω από τον δικτάτορα της Βενεζουέλας Νικόλας Μαδούρο ενσαρκώνοντας το ρητό το οποίο λέει ότι «πίσω από έναν ισχυρό άνδρα βρίσκεται μια δυναμική γυναίκα». Ο λόγος για την Σίλια Φλόρες, την γυναίκα του Μαδούρο η οποία είναι γνωστή σε πολλούς ως «Λαίδη Μακμπέθ» ή «Κλαιρ Άντεργουντ» της Βενεζουέλας, προσωνύμια ενδεικτικά των παρασκηνιακών και όχι μόνο κινήσεων της, όπως σημειώνει το Reuters. 

Εδώ και χρόνια άλλωστε, οι Αμερικανοί παρακολουθούν κάθε κίνηση των συνεργατών του Μαδούρο ιδιαίτερα σε ότι αφορά την διακίνηση ναρκωτικών. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιανετσκι Λάμας ένας πρώην σωματοφύλακας της Σήλια Φλόρες που συνελήφθη πριν τέσσερα χρόνια στην Κολομβία και εκδόθηκε στις ΗΠΑ μπορεί να ενδεχομένως να είναι το «κλειδί» στην όλη υπόθεση. Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο Reuters, θεωρούν ότι τα όσα έχει πει ο Λάμας μπορεί να είναι θρυαλλίδα εξελίξεων για το καθεστώς. 

Ο Λάμας σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές, έχοντας δώσει σημαντικές πληροφορίες για τον ρόλο της Φλόρες στην διακίνηση ναρκωτικών στην οποία εμπλέκονται και τα διάσημα, πια, ανίψια της. 

Ενδεικτικά είναι τα δημοσιεύματα γύρω από τη Φλόρες. Ένας πρώην σύμβουλος ερευνών της κυβέρνησης της Βενεζουέλας περιγράφει στο Fox News την Φλόρες ως «μυστικοπαθές, ύπουλο και αδίστακτο πολιτικό όργανο» και «την πιο σημαντική σύμβουλο του Μαδούρο σε όλα τα πολιτικά και νομικά θέματα».

«Η Σταχτοπούτα από το Τινακίλο»

Η Φλόρες μεγάλωσε στην μικρή Τινανκίλο της Βενεζουέλας και παρ΄όλο που η οικογένειά της δεν ήταν εύπορη, σπούδασε νομικά και κατάφερε να «εισέλθει» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας το ‘90. Ξεκίνησε από δικηγόρος του Ούγκο Τσάβες και τον βοήθησε να βγει από τη φυλακή το 1994, μετά από το αποτυχημένο του πραξικόπημα. Για την βοήθειά της, ο Τσάβες της το ξεπλήρωσε κάνοντάς την σύμβουλο όταν εκείνος εξελέγη πρόεδρος. Η Σήλια γνώρισε τον κατά 10 χρόνια νεότερό της Μαδούρο την δεκαετία του ‘90, ωστόσο οι δυο τους παρέμειναν ζευγάρι για 20 χρόνια, χωρίς να παντρευτούν.

Συγκεκριμένα, το ζευγάρι ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου δύο μήνες μετά την εκλογή του Μαδούρο, με την Φλόρες να γίνεται έτσι η Πρώτη Κυρία της Βενεζουέλας.

Πρώτη Κυρία και Τηλεπαρουσιάστρια

Τα χρόνια που ακολούθησαν την ανάληψη της προεδρίας από τον Μαδούρο, η Βενεζουέλα βυθιζόταν ολοένα και πιο βαθιά στον αυταρχισμό, με τις τακτικές επιβολής των κυβερνητικών αποφάσεων να γίνονται προοδευτικά όλο και πιο βίαιες.

Η Φλόρες ξεκίνησε μάλιστα να παρουσιάζει μια τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο «Με τη Σίλια στην Οικογένεια» στην οποία έκανε σκηνοθετημένες επισκέψεις σε ορφανοτροφεία, οίκους ευγηρίας και νοσοκομεία, προσπαθώντας να βελτιώσει την εικόνα «του σκληρού» Μαδούρο, τον οποίο κατηγορούσαν ότι δεν έχει το χάρισμα του Ούγκο Τσάβες.

Παράλληλα, η θητεία της Φλόρες σε θέσεις εξουσίας έχει στιγματιστεί από πολλαπλές καταγγελίες για διαφθορά και αυθαιρεσίες. «Η Σίλια είναι μια πολύ έξυπνη και φιλόδοξη γυναίκα, και υποστηρίζει το υπάρχον πολιτικό μοντέλο από την πρώτη μέρα», αναφέρει ο δημοσιογράφος με βάση το Καράκας και πολιτικός ακτιβιστής Νόρις Αργκότε. Με δική της άμεση παρέμβαση, περίπου 40 άτομα από το συγγενικό της περιβάλλον έχουν διοριστεί σε θέσεις εξουσίας στο δημόσιο, κάτι που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες για νεποτισμό.

Τα δύο αγαπημένα ανίψια

Η Φλόρες είχε βρεθεί στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου το 2015, όταν οι δύο ανιψιοί της, ο Εφρέν Αντόνιο Κάμπο Φλόρες και ο Φρανσίσκο Φλόρες ντε Φρέιτας συνελήφθησαν από την Αμερικανική Υπηρεσία για την Καταπολέμηση των ναρκωτικών και κατηγορήθηκαν ότι συνωμοτούν για την εισαγωγή κοκαΐνης στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου, οι άνδρες επιχείρησαν να επιτύχουν πωλήσεις ναρκωτικών ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων, χρήματα που θα χρησιμοποιούσαν για να «κρατήσουν την οικογένειά τους στην εξουσία»- αναζωπυρώνοντας φημολογούμενες φήμες για τη σχέση της οικογένειας Μαδούρο με το εμπόριο ναρκωτικών στη Νότια Αμερική. 

Τα δύο ανίψια της, τα οποία, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, μεγάλωσαν κοντά της, συνελήφθησαν στην Αϊτή, όταν στο ιδιωτικό αεροσκάφος που ανήκε σε βενεζουελάνικη εταιρεία βρέθηκαν 800 κιλά καθαρής κόκας, που σύμφωνα με τις αρχές προερχόταν από την ένοπλη οργάνωση των ανταρτών της Κολομβίας, FARC. Φορτίο που είχε προορισμό τις ΗΠΑ.

Είναι γνωστό ότι ο δικτάτορας της Βενεζουέλας βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο των Αμερικανικών αρχών για τις σχέσεις του με καρτέλ των ναρκωτικών και όχι μόνο. Στα μέσα Μαρτίου άλλωστε οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν βάση του προγράμματος "Rewards for Justice" 25 εκατομμύρια δολάρια ως ανταμοιβή για πληροφορίες που οδηγούν στη σύλληψη ή τη δίωξη του Μαδούρο και τους Ντιοσντάντο Καμπέγιο, στενού του συνεργάτη. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο συστήθηκε επί προεδρίας Τζορτζ Μπους Τζούνιορ και αφορά κυρίως την σύλληψη ανθρώπων που έχουν σχέση με την τρομοκρατία. 

Βέβαια οι έρευνες των αμερικανικών αρχών δεν σταματούν στον Μαδούρο αφού ένα ολόκληρο δίκτυο ανθρώπων έχει λεηλατήσει τον πλούτο της άλλοτε πλουσιότερης χώρας της Λατινικής Αμερικής με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη. Ενδεικτικά, ένα πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Miami Herald αναφέρει ότι οι αρχές της Φλόριντα  έχουν κατασχέσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, βίλες και άλλα πολυτελή αντικείμενα τα οποία ανήκαν σε ανθρώπους του Μαδούρο. 

Από το 2017, έχουν κατασχεθεί πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια που ανήκουν σε άτομα τα οποία είχαν σχέσεις με το καθεστώς της Βενεζουέλας. Οι αγορές αυτές εντάσσονταν όπως φαίνεται στην ευρύτερη προσπάθεια ξεπλύματος μαύρου χρήματος το οποίο προερχόταν είτε από λαθρεμπόριο ναρκωτικών είτε από την κρατική εταιρεία πετρελαίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πιο γνωστός εξ αυτών είναι ο Αλεχάντρο Αντράντε, πρώην στρατιωτικός και Υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2007-2010.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κατασχέσει 250 εκατομμύρια δολάρια που είχε αποστείλει ο πρώην υπουργός στους δικηγόρους του μέσω Ελβετίας, έξι βίλες στη Νότια Φλόριντα, πολυτελή αυτοκίνητα, ένα σούπερ γιοτ και 14 άλογα κούρσας. Ο Αντράντε εκτίει δεκαετή ποινή κάθειρξης στις ΗΠΑ.