Η Βρετανία τερματίζει «άμεσα» την συμφωνία έκδοσης με το Χονγκ Κονγκ

Η Βρετανία τερματίζει «άμεσα» την συμφωνία έκδοσης με το Χονγκ Κονγκ

Η Βρετανία εγκαταλείπει την τήρηση της συμφωνίας έκδοσης που έχει υπογράψει με το Χονγκ Κονγκ, αντιδρώντας στη νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ, την οποία ψήφισε το κοινοβούλιο της Κίνας, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ρααμπ.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Ρααμπ υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή ήρθε μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ αλλά και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Σιντζιανγκ της Κίνας. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο επεκτείνει επίσης στο Χονγκ Κονγκ το εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλλει στην ηπειρωτική Κίνα μετά τα γεγονότα της Τιαναμεν το 1989.

Ο Ρααμπ περιέγραψε τις ενέργειες αυτές ως «μια λογική και αναλογική απάντηση στην αποτυχία της Κίνας να τηρήσει αυτές τις υποχρεώσεις σε σχέση με το Χονγκ Κονγκ».

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε παράλληλα και στην πρόθεση της Ντάουνινγκ Στριτ να αλλάξει το καθεστώς για τους κατόχους του Βρετανικού Διαβατηρίου του Εξωτερικού (BNO) με φόντο την επιβολή του νόμου περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ από την Κίνα, μια κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό της ημι-αυτόνομης περιοχής. 

Αυτή τη στιγμή κάτοχοι του λόγω διαβατηρίου είναι περίπου 315.000 πολίτες του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι γεννήθηκαν πριν το 1997 οπότε και η περιοχή πέρασε υπό την Κινεζική κυριαρχία.

Σημειώνεται ότι χθες, ο Λιου Σιαομινγκ πρεσβευτής της Κίνας στη Βρετανία αρνήθηκε ότι υπάρχει στρατόπεδο συγκέντρωσης των μουσουλμάνων Ουιγούρων μετά την αποκάλυψη βίντεο που δείχνει χιλιάδες ανθρώπους δεμένους στην περιοχή Σιντζιανγκ. 

Οι σχέσεις των δύο πλευρών επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο μετά την πρόσφατα απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αποκλείσει την Κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Huawei από την ανάπτυξη του δικτύου 5G.