Η Βρετανία δεν θα επιβάλλει δασμούς στο 87% των εισαγωγών σε περίπτωση no-deal

Η Βρετανία δεν θα επιβάλλει δασμούς στο 87% των εισαγωγών σε περίπτωση no-deal

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τους δασμούς ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να περιορίσει το «σοκ» που θα επιφέρει το ενδεχόμενο μη συμφωνίας.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέτρα αυτά, τα οποία είπε ότι θα είναι προσωρινά, ενόψει της ψηφοφορίας σήμερα το βράδυ στη Βουλή για το εάν η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία, μια προοπτική που έχει ανησυχήσει πολλούς εργοδότες καθώς πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς η ημερομηνία της 29ης Μαρτίου, οπότε και θεωρητικά θα γίνει το Brexit.

Βάσει του σχεδίου για τους δασμούς στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, με ισχύ έως και 12 μήνες, το 87% των συνολικών εισαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο βάσει αξίας δεν θα υπόκεινται σε δασμούς, συγκριτικά με το 80% σήμερα.

Βάσει του νέου προσωρινού καθεστώς περίπου το 82% των εισαγωγών από την Ε.Ε. θα είναι χωρίς δασμούς- με το ποσοστό να είναι βεβαίως μειωμένο σε σχέση με σήμερα, που το 100% των προϊόντων από την κοινότητα εισάγονται χωρίς επιβάρυνση. Ωστόσο χωρίς δασμούς θα εισάγεται και το 92% των προϊόντων από τον υπόλοιπο κόσμο, όταν σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 56%.

Η μείωση των δασμών εισαγωγής για τα εισαγόμενα προϊόντα θα αμβλύνει το πλήγμα για τους Βρετανούς καταναλωτές από την αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, το οποίο μάλλον θα προκαλέσει σημαντική πτώση της στερλίνας και θα καταστήσει ακριβότερες τις εισαγωγές. Παράλληλα, ωστόσο, φέρνει πολλές εταιρίες μεταποίησης αντιμέτωπες με φθηνότερο ανταγωνισμό από το εξωτερικό και, εάν διατηρηθεί το σύστημα αυτό, οι χαμηλοί ή οι μηδενικοί δασμοί θα στερήσουν από τη Βρετανία πιθανά επιχειρήματα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από άλλες χώρες σε μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες.

Ο υπουργός Εμπορικής Πολιτικής, Τζορτζ Χόλινγκμπερι, τόνισε πως προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί μία εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο η κυβέρνηση, όπως είπε, πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για το πιο αρνητικό. Έκανε δε λόγο για ένα «ισορροπημένο» σχέδιο, που θα έχει αποτέλεσμα. 

Σε μια πρώτη αντίδραση, η Κάρολιν Φέρνμπερν γενική διευθύντρια της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Επιχειρήσεων χαρακτήρισε το σχέδιο ως «τη μεγαλύτερη αλλαγή στις εμπορικές συναλλαγές από τα μέσα του 19ου αιώνα», προσθέτοντας « Αυτά επιβάλλονται σε αυτή τη χώρα χωρίς διαβουλεύσεις με επιχειρήσεις που δεν έχουν χρόνο να προετοιμαστούν. Αυτό δεν είναι τρόπος για να διαχειριστεί κάποιος μια χώρα».

AP Photo