Η Βολιβία απελαύνει όλους τους διπλωμάτες της Βενεζουέλας

Η Βολιβία απελαύνει όλους τους διπλωμάτες της Βενεζουέλας

Η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας θα ζητήσει από όλους τους διπλωμάτες της Βενεζουέλας που υπηρετούν στην Λα Πας να φύγουν από τη χώρα γιατί «παραβίασαν τους κανόνες της διπλωματίας» με την «ανάμειξή» τους στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας αυτής των Άνδεων, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Κάρεν Λόνγκαρικ.

«Θα δώσουμε μια προθεσμία για να εγκαταλείψει τη χώρα το διπλωματικό προσωπικό της πρεσβείας της Βενεζουέλας που εκπροσωπεί την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, γιατί αναμίχθηκε στις εσωτερικές υποθέσεις του κράτους», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου.

Η Λόνγκαρικ πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα «προχωρήσει λίγο περισσότερο» όσον αφορά τη Βενεζουέλα αργότερα σήμερα, αλλά αρνήθηκε να δώσει διευκρινίσεις.

Η κυβέρνηση της μεταβατικής προέδρου Τζανίν Ανιές αναγνώρισε χθες, Πέμπτη, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, όπως έκαναν ήδη 50 χώρες.

Ε. Μοράλες: «Οι ΗΠΑ μου πρόσφεραν αεροπλάνο για να φύγω από τη Βολιβία»

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας ''Εβο Μοράλες θα ήθελε να επιστρέψει στη χώρα, αλλά οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν χωρίς αυτόν, όπως δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters στην Πόλη του Μεξικού.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν οργανώνει τις διαδηλώσεις από το Μεξικό, όπου του έχει δοθεί άσυλο.

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ του προσέφεραν αεροπλάνο για να φύγει από τη Βολιβία. «Οι ΗΠΑ κάλεσαν τον υπουργό Εξωτερικών (της Βολιβίας) για να προσφερθούν να μας στείλουν ένα αεροπλάνο που θα μας πηγαίνε όπου θέλαμε. Ήμουν σίγουρος ότι θα ήταν το Γκουαντάναμο», είπε ο Μοράλες χαμογελώντας.

Ο Μοράλες που παραιτήθηκε στις αρχές της εβδομάδας έπειτα από έντονες πιέσεις, έφυγε αεροπορικώς από τη Βολιβία μετά τις διαδηλώσεις και τη βία που ακολούθησαν τις εκλογές της 20ης Οκτωβρίου που του έδωσαν ξεκάθαρη νίκη αλλά αμαυρώθηκαν από κατηγορίες για νοθεία. Οι υποστηρικτές του συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με πορείες και συμπλοκές στους δρόμους της πρωτεύουσας Λα Πας και κοντά στο Ελ Άλτο.

AP Photo/Natacha Pisarenko