Η Βενεζουέλα θα καταγγείλει στον ΟΗΕ την «παράνομη απειλή» των ΗΠΑ για εμπάργκο

Η Βενεζουέλα θα καταγγείλει στον ΟΗΕ την «παράνομη απειλή» των ΗΠΑ για εμπάργκο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα καταγγείλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την «παράνομη απειλή» -όπως τη χαρακτήρισε- του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος άφησε να γίνει σαφές πως μπορεί να επιβάλλει εμπάργκο.

«Κανένας δεν επιβάλλει αποκλεισμό στη Βενεζουέλα!», είπε κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του που μεταδόθηκε από το κρατικό ραδιόφωνο και την κρατική τηλεόραση της χώρας.

Την Πέμπτη, ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να επιβάλλει εμπάργκο στη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες.

Ερωτηθείς εάν εξετάζει την επιβολή «εμπάργκο» ή «καραντίνας» της Βενεζουέλας, λαμβανομένης υπόψη «της εμπλοκής της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν» από έναν δημοσιογράφο, ο Τραμπ απάντησε «ναι, το κάνω». 

 

Οι ΗΠΑ επέβαλαν τον Απρίλιο εμπάργκο στο πετρέλαιο που εξάγει η Βενεζουέλα, προκειμένου να κλιμακώσουν την πίεση στον Νικολάς Μαδούρο και να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει την εξουσία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ακολουθούμενη από εκείνες περίπου πενήντα χωρών, ήταν η πρώτη που αναγνώρισε στην αρχή της χρονιάς ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, τον Χουάν Γκουαϊδό.

Παράλληλα, ο διάλογος μεταξύ αντιπροσώπων του προέδρου Μαδούρο και του προέδρου της εθνοσυνέλευσης Γκουαϊδό συνεχίζεται, ενώ όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση της Νορβηγίας, η οποία έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβήτριας, τα δύο μέρη συμφώνησαν να αναζητήσουν μια «συνταγματική» λύση στην κρίση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

AP Photo/Ariana Cubillos