Η Βαρσοβία θα περιμένει τις εξελίξεις στις ΗΠΑ προτού αναγνωρίσει τον Μπάιντεν

Η Βαρσοβία θα περιμένει τις εξελίξεις στις ΗΠΑ προτού αναγνωρίσει τον Μπάιντεν

Η Πολωνία θα αναμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η πολιτική και νομική κατάσταση στις ΗΠΑ προτού αναγνωρίσει τον Τζο Μπάιντεν ως τον νέο πρόεδρο της χώρας, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου.

Η νίκη του Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ είναι ένα θέμα που προκαλεί αμηχανία στην δεξιά συντηρητική κυβέρνηση της Βαρσοβίας, η οποία προσδίδει μεγάλη σημασία στην σχέση της με τον Τραμπ, εξασφαλίζοντας τη δέσμευση για μόνιμη στρατιωτική ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων, την ώρα που ωθεί στα όριά της την ανοχή των Βρυξελλών και των συμμάχων της στην ΕΕ για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τις δημοκρατικές αξίες.

Έπειτα από εβδομάδες άκαρπων νομικών εκστρατειών, η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε τον δρόμο για τη μεταβίβαση της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν, δίδοντάς του πρόσβαση σε χρηματοδότηση και ενημέρωση, μολονότι την ίδια ώρα ορκίστηκε να συνεχίσει τον αγώνα κατά των αποτελεσμάτων.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας συνεχάρη τον Μπάιντεν για την επιτυχημένη εκστρατεία του, αλλά η Βαρσοβία δεν τον έχει επισήμως αναγνωρίσει ως τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς πότε θα το κάνει, ο Ράου σημείωσε ότι το Σώμα των Εκλεκτόρων, το οποίο εκλέγει επισήμως τον πρόεδρο των ΗΠΑ, δεν θα συνέλθει ως τις 14 Δεκεμβρίου και ότι οι νομικές προσφυγές μπορούν να συνεχιστούν ως την ημέρα της επίσημης ανάληψης καθηκόντων από τον νέο πρόεδρο στις 20 Ιανουαρίου.

"Εξαρτάται από τις πολιτικές και νομικές εξελίξεις στις ίδιες τις ΗΠΑ", δήλωσε στον δημόσιο ραδιοσταθμό.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, ο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Τραμπ ότι υποστηρίζει απολυταρχικούς ηγέτες στον κόσμο, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων χωρών, και στην Πολωνία.