Η ανθρωπιστική κρίση και το δίλημμα της Δύσης στο Αφγανιστάν

Η ανθρωπιστική κρίση και το δίλημμα της Δύσης στο Αφγανιστάν

Ενώ το σκοταδιστικό καθεστώς των Ταλιμπάν ανακοίνωσε την προσωρινή κυβέρνηση του, η ανθρωπιστική κρίση σε όλη τη χώρα επεκτείνεται. Η Δύση και κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στη δύσκολη θέση να πρέπει να πιέσουν τους Ταλιμπάν να σεβαστούν στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ταυτόχρονα να διαχειριστούν τις τραγικές συνέπειες του λιμού.

Σχεδόν 300 εκατομμύρια την ημέρα δαπανούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Αφγανιστάν επί 20 χρόνια, όπως τόνιζε ο Τζο Μπάιντεν για να δικαιολογήσει τους λόγους της άμεσης αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα. Αυτά τα χρόνια πάντως το κατά κεφαλήν εισόδημα υπερδιπλασιάστηκε και αυξήθηκε το όριο ζωής κατά 9 χρόνια.

Πλέον όμως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανέδειξε το πιθανό ενδεχόμενο να υπάρξει καθολική φτώχεια στο Αφγανιστάν, ήδη από τα μέσα της επόμενης χρονιάς. Το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί από 3.6% έως 13.2% το επόμενο οικονομικό έτος, το οποίο σημαίνει πως ο δείκτης φτώχειας θα ανέλθει περίπου στο 97-98%, σύμφωνα με τις προβολές που πραγματοποιούνται. Η κατάσταση είναι τραγική βέβαια, ακόμα και σήμερα. Το εισόδημα του 72% του πληθυσμού υπολογίζεται πως είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Παραπάνω από 18 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να τραφούν καθημερινά. Η αδυναμία να βρεθεί έστω το φαγητό της ημέρας είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, λόγω της ξηρασίας και των επιπτώσεων στην κτηνοτροφία.

Η τοποθέτηση του ΟΗΕ είναι ενδεικτική των πιέσεων που θα αντιμετωπίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την απομόνωση των Ταλιμπάν. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για το Αφγανιστάν κατά 100 εκατομμύρια ευρώ στη σημερινή ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Ωστόσο, τα βλέμματα στρέφονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ταλιμπάν έδειξαν τις προθέσεις τους για την υποτίμηση των γυναικών από τις πρώτες τους ημέρες ως κυβέρνηση. Το πάγωμα των κεφαλαίων της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν ύψους περίπου 9.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει παίξει τον ρόλο του στην απόλυτη φτωχοποίηση του πληθυσμού. Οι σοκαριστικές εικόνες που άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν έστω και λίγο αλεύρι ή λάδι θα είναι όλο και πιο συχνές. Ήδη ο Υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να ξεπαγώσει τα κεφάλαια του Αφγανιστάν, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην Καμπούλ να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για να μετριάσει κάποιες όψεις της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κρίσης. Η χρυσή τομή μεταξύ της πίεσης στους Ταλιμπάν και της βοήθειας στο χειμαζόμενο πληθυσμό, ενώ οι προβλέψεις για τη μετανάστευση είναι δυσμενείς, θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί.