Η αλλαγή στη νομοθεσία για τα μεταδοτικά νοσήματα ελήφθη με «μεγάλη καθυστέρηση»
Άνγκ. Μέρκελ

Η αλλαγή στη νομοθεσία για τα μεταδοτικά νοσήματα ελήφθη με «μεγάλη καθυστέρηση»

Ως «σημαντική και αναγκαία» περιέγραψε η Καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ την αλλαγή της νομοθεσίας περί προστασίας από μεταδοτικά νοσήματα που αποφάσισε σήμερα η κυβέρνηση, τονίζοντας μάλιστα ότι η απόφαση ελήφθη ήδη με "μεγάλη καθυστέρηση".

Αιτιολογώντας την βασική αλλαγή, η οποία προβλέπει ότι ενεργοποιείται αυτομάτως το «φρένο έκτακτης ανάγκης», όταν τα κρούσματα κορονοϊού ξεπερνούν τα 100 ανά 100.000 κατοίκους εντός μίας εβδομάδας, η κυρία Μέρκελ δήλωσε σε δραματικό τόνο: «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή» και πρόσθεσε ότι θα ήταν πολύ αργά, «εάν περιμέναμε να γεμίσουν όλες οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας». Οι εκκλήσεις των γιατρών και των νοσηλευτών δεν είναι δυνατόν να αγνοηθούν, συνέχισε η Καγκελάριος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και εξήγησε ότι τα μέτρα τοπικής εμβέλειας ήταν φανερό ότι πλέον δεν επαρκούσαν. «Πρέπει να θέσουμε σε νέα βάση την συνεργασία ομοσπονδίας και κρατιδίων», τόνισε, με το βλέμμα στις εβδομάδες ατέρμονων διαβουλεύσεων με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων που έχουν προηγηθεί.

Το σχέδιο νόμου θα τεθεί τώρα υπ' όψιν των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων, ενώ θα επιδιωχθεί οι διαδικασίες έγκρισής του από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό. Η Κ.Ο. του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) έχει ανακοινώσει ωστόσο ότι απαιτείται περαιτέρω διαδικασία, γεγονός το οποίο ενδέχεται να καθυστερήσει τη διαδικασία.

Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου, η 'Αγγελα Μέρκελ ρωτήθηκε και για το ζήτημα της επιλογής υποψήφιου Καγκελάριου της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), μεταξύ του αρχηγού του CDU Αρμιν Λάσετ και του Αρχηγού του CSU Μάρκους Ζέντερ, για να απαντήσει ότι δεν σκοπεύει να αναμιχθεί.