Η Αλβανία κλείνει τα σχολεία της οργάνωσης FETO του Γκιουλέν, αντίπαλου του Ερντογάν

Η Αλβανία κλείνει τα σχολεία της οργάνωσης FETO του Γκιουλέν, αντίπαλου του Ερντογάν

Η Αλβανία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έκλεισε τρία σχολεία που έλεγχε η τρομοκρατική οργάνωση FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν που η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ανακηρύξει τρομοκρατική οργάνωση και την κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε στον ιστότοπό του ότι ο μεντρεσές Hafiz Abdullah Zemblaku στη νοτιοανατολική πόλη Korce και ο μεντρεσές Ali Korca στη δυτική πόλη Kavaje - και τα δυο θρησκευτικά γυμνάσια - καθώς και το Memorial International School of Tirana, το οποίο λειτουργoύσε ως δημοτικό και γυμνάσιο, έκλεισαν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αποφάσεις ελήφθησαν στις 16 και 23 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει το Anatolu «η FETO αύξησε την επιρροή της στην εκπαίδευση στη χώρα τα τελευταία χρόνια μέσω του ιδρύματος Sema. Σε συνεργασία με την Αλβανική Μουσουλμανική Κοινότητα, η οργάνωση ανέλαβε τη διοίκηση πολλών μεντρεσέδων στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών των σχολείων που έκλεισε το συμβούλιο υπουργών».

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που έκλεισαν σύμφωνα με την απόφαση υποχρεούνται να παράσχουν σε κάθε μαθητή τα απαραίτητα έγγραφα για τη μετακίνησή του σε άλλο σχολείο. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ εν αναμονή της δημοσίευσής της στο αλβανικό ΦΕΚ. 

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική κυβέρνηση  κατηγορεί τη FETO ότι βρίσκεται πίσω από μια μακροχρόνια εκστρατεία για την ανατροπή της μέσω της διείσδυσης των τουρκικών θεσμών, ιδίως του στρατού, της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος.