Η ακροδεξιά προηγείται στην ανατολική Γερμανία πριν τις περιφερειακές εκλογές

Η ακροδεξιά προηγείται στην ανατολική Γερμανία πριν τις περιφερειακές εκλογές

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) προηγείται στο ανατολικό τμήμα της χώρας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, περίπου έναν μήνα πριν από τη διεξαγωγή των περιφερειακών εκλογών εκεί, δείχνει δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Η AfD συγκεντρώνει ποσοστό 23% στην πρώην ανατολική Γερμανία και προηγείται του CDU, το οποίο λαμβάνει ποσοστό 22%, ενώ ακολουθούν Η Αριστερά (Die Linke) με 14%, οι Πράσινοι με 13% και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 11%, σύμφωνα με δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην κυριακάτικη Bild.

H AfD εισήλθε για πρώτη φορά στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας το 2017 ως τρίτο κόμμα, ενισχυμένο από την οργή των ψηφοφόρων για την απόφαση της Μέρκελ να υποδεχθεί τους αιτούντες άσυλο από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν την 1η Σεπτεμβρίου στα ανατολικά κρατίδια του Βραδεμβούργου και της Σαξωνίας και στην Θουριγγία περίπου έναν μήνα αργότερα.

Μια ήττα του SPD στο Βραδεμβούργο, όπου έχει κερδίσει και τις έξι εκλογικές αναμετρήσεις μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990, όπως και μια ήττα του CDU στην Σαξονία θα εντείνουν τις πιέσεις στους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού να επανεξετάσουν την κυβερνητική τους συμμαχία.

Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε από το Emnid σε δείγμα 1.419 ανθρώπων μεταξύ της 25ης και της 31ης Ιουλίου.

Σε πανεθνικό επίπεδο, η δημοσκόπηση αυτή δείχνει άνοδο της AfD κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 14%, πτώση του SPD κατά μία μονάδα σε μόλις 13% ενώ το CDU παραμένει σταθερό στο 26%. Οι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό 23%, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες 9% και Η Αριστερά 8%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ