Hurriyet: Ηχητικό ντοκουμέντο της CIA αποκαλύπτει ότι ο πρίγκιπας Σαλμάν ήθελε νεκρό τον Κασόγκι

Hurriyet: Ηχητικό ντοκουμέντο της CIA αποκαλύπτει ότι ο πρίγκιπας Σαλμάν ήθελε νεκρό τον Κασόγκι

Η CIA έχει στην κατοχή της καταγεγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο οποίο ο Σαουδάραβας πρίγκιπας-διάδοχος ακούγεται να δίνει οδηγίες στον αδελφό του, Καλέντ μπιν Σαλμάν (ο οποίος είναι πρέσβης στις ΗΠΑ), προκειμένου «ο Τζαμάλ Κασόγκι να σιγήσει το συντομότερο δυνατόν».

Την αποκάλυψη έκανε σήμερα έγκυρος αρθρογράφος της τουρκικής Hurriyet Daily News αναφέροντας ότι η επικεφαλής της CIA Τζίνα Χάσπελ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει αυτή η ηχογράφηση κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Άγκυρα τον περασμένο μήνα.

Παραθέτοντας πληροφορίες από ανώνυμες πηγές, ο Τούρκος αρθρογράφος αναφέρει ότι στη συνομιλία που κατέγραψε η CIA οι δύο Σαουδάραβες αξιωματούχοι ακούγονται να σχολιάζουν την "δυσάρεστη κατάσταση" που είχε προκαλέσει ο Κασόγκι με την δημόσια κριτική του στην βασιλική οικογένεια.

Η επακόλουθη δολοφονία είναι η απόλυτη επιβεβαίωση αυτής της εντολής, συνεχίζει ο αρθρογράφος ο οποίος υποστηρίζει ότι αν πραγματοποιηθεί διεθνής έρευνα θα γίνουν αποκαλύψεις που "θα μας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό καθώς η CIA έχει και άλλες τηλεφωνικές συνομιλίες στην κατοχή της".

Υπενθυμίζεται, ότι χθες αναφερόμενος στην υπόθεση Κασόγκι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν είναι εντελώς ικανοποιημένη με το επίπεδο της συνεργασίας των αρχών της Σαουδικής Αραβίας προσθέτοντας ότι ενδέχεται η χώρα του να ζητήσει από τον ΟΗΕ να διενεργήσει διεθνή έρευνα.

«Μέχρι τώρα, αποδεχθήκαμε τις προσφορές που μας έκανε η Σαουδική Αραβία να συνεργαστεί μαζί μας ανεπιφύλακτα. Όμως, εξετάζοντας τη συνεργασία αυτή τη στιγμή, καθώς δεν μπορούμε να λάβουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσα μόλις (σ.σ. ουσιαστικά, ποιος διέταξε τον φόνο), η συνεργασία δεν βρίσκεται ακριβώς στο επίπεδο που θέλουμε», τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.