Handelsblatt: Η Μέρκελ θέλει Γερμανό στην προεδρία της Κομισιόν

Handelsblatt: Η Μέρκελ θέλει Γερμανό στην προεδρία της Κομισιόν

Μέχρι σήμερα, θεωρούνταν σχεδόν δεδομένο ότι το Βερολίνο θα διεκδικούσε την τοποθέτηση του Γενς Βάιντμαν στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την επικείμενη (εντός του 2019) αποχώρηση του Μάριο Ντράγκι. Ένα δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, όμως, μοιάζει να αλλάζει τα δεδομένα στη μάχη για τη μοιρασιά των τριών προεδρικών θώκων που πρόκειται να «χηρεύσουν» το επόμενο έτος -της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και, φυσικά, της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επικείμενες αλλαγές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και η προτεραιότητα που φαίνεται να δίνει σε αυτές η γερμανική κυβέρνηση οδηγούν την Ανγκελα Μέρκελ να αλλάξει τις προτεραιότητές της. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, που επικαλείται πηγές της καγκελαρίας, αντί για τον Βάιντμαν η Μέρκελ ρίχνει πλέον το βάρος της στην «κατάληψη» της προεδρία της Κομισιόν, μετά την αποχώρηση του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Κι αυτό διότι ο ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη συνοδεύεται από μεγάλο βαθμό ανεξαρτησίας από τα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων, ενώ η Κομισιόν αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα της ΕΕ.

Φαίνεται, μάλιστα, πως το Βερολίνο έχει ήδη επιλέξει τους τρεις πιθανότερους υποψήφιους για τη θέση, στην περίπτωση που όντων αποφασίσει να τη διεκδικήσει: Τον υπουργό Οικονομίας και έμπιστο της Μέρκελ, Πέτερ Άλτμαγιερ, τον Χριστιανοκοινωνιστή επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή, Μάνφρεντ Βέμπερ και την υπουργό Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν. 

Η υπόθεση, βεβαίως, δεν θα είναι απλή, μιας και είναι βέβαιο ότι η Γαλλία θα διεκδικήσει επίσης μία από τις τρεις κορυφαίες προεδρικές θέσεις, έχοντας αρκετά καλές και αναγνωρίσιμες επιλογές (όπως της Κριστίν Λαγκάρντ για την ηγεσία της ΕΚΤ). Έτσι, προκειμένου να μην υπάρξουν αναταράξεις, θα πρέπει Παρίσι και Βερολίνο να αναζητήσουν μια χρυσή τομή και σε αυτό το επίπεδο -την οποία, στη συνέχεια, θα επιχειρήσουν να επιβάλλουν στους εταίρους τους. Μόνο που και εκεί θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, μιας και αρκετές χώρες και ειδικά η Ιταλία των Σαλβίνι και ντι Μάγιο θα διεκδικήσουν μερίδιο. 

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert