8ος χρόνος, ημέρα 2437η
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Handelsblatt για Κυρ. Μητσοτάκη: Μια «ιστορική ομιλία» στο Κογκρέσο

Handelsblatt για Κυρ. Μητσοτάκη: Μια «ιστορική ομιλία» στο Κογκρέσο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας που θα απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο και «θα κάνει τα πάντα για να διακριθεί ως έμπιστος εταίρος της συμμαχίας», σημειώνει η Handelsblatt σε εκτενές άρθρο με θέμα την επίσκεψη στον απόηχο της επικύρωσης από τη Βουλή της αμυντικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

“Η συμφωνία δεν αντικατοπτρίζει μόνο την αυξανόμενη στρατηγική σημασία της Ελλάδας. Πολιτικοί παρατηρητές την αντιμετωπίζουν και ως ένδειξη των διογκούμενων αμφιβολιών γύρω από την αξιοπιστία της Τουρκίας ως νατοϊκού εταίρου.”, σημειώνει.

Αναφερόμενος στους ισχυρούς δεσμούς του Έλληνα πρωθυπουργού με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο συντάκτης του άρθρου εκτιμά ότι κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης “θα επωφεληθεί του γεγονότος ότι μιλά αμερικανικά Αγγλικά σχεδόν χωρίς προφορά. Στο Κογκρέσο υπάρχει ισχυρή αντίσταση σε νέες πωλήσεις οπλισμού στην Τουρκία».

Και προσθέτει: "Ο Τούρκος ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει πολλούς φίλους μεταξύ γερουσιαστών και βουλευτών. Πρώτα ήταν η εγγύτητα του Ερντογάν στο Βλαντίμιρ Πούτιν και η παραγγελία ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων, τώρα η άρνησή του να υποστηρίξει τις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας σε συνδυασμό με το χρόνιο έλλειμμα Δημοκρατίας και εσχάτως οι επιφυλάξεις Ερντογάν έναντι της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει την Τουρκία με όλο και μεγαλύτερο σκεπτικισμό".