Haaretz: Μυστική συνάντηση Νετανιάχου στη Σ. Αραβία με Μπιν Σαλμάν και Πομπέο

Haaretz: Μυστική συνάντηση Νετανιάχου στη Σ. Αραβία με Μπιν Σαλμάν και Πομπέο

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου φέρεται να πραγματοποίησε μυστική επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία την Κυριακή για να συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο και τον Πρίγκιπα Διάδοχο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz και άλλα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ στην συνάντηση παρεβρέθηκε και ο επικεφαλής της Μοσάντ Γιόσι Κοέν. 

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, τα στοιχεία παρακολούθησης της αεροπορίας έδειξαν ότι ένα ιδιωτικό τζετ έφυγε από το Τελ Αβίβ προς την πόλη Νεόμ στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας της Σαουδικής Αραβίας, όπου ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και ο Πομπέο είχαν προγραμματισμένη συνάντηση την Κυριακή.

Σημειώνεται οτι προ μηνών, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν έγιναν οι πρώτες χώρες από τον Κόλπο που αναγνώρισαν το κράτος του Ισραήλ, γεγονός που ορισμένοι αναλυτές θεωρούν προπομπό μιας ανάλογης κίνησης από πλευράς της Σαουδικής Αραβίας.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξήρε τη βοήθεια του Ριάντ για να έρθουν κοντά το Τελ Αβίβ, το Αμπού Ντάμπι και η Μανάμα, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τη φύση αυτής της βοήθειας. «Ελπίζουμε ότι η Σαουδική Αραβία θα σκεφτεί να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της και θέλουμε να την ευχαριστήσουμε για τη βοήθειά της για την επιτυχία των συμφωνιών Άμπραχαμ μέχρι τώρα» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ριάντ θα παίξει ρόλο στο να πειστεί η Παλαιστινιακή Αρχή ή οι Παλαιστίνιοι ηγέτες να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις με το Τελ Αβίβ, προκειμένου να επιτευχθεί λύση στη διαμάχη Ισραηλινών και Παλαιστινίων.