H T. Μέι ανακοινώνει την παραίτησή της μετά την ψηφοφορία για το Brexit

H T. Μέι ανακοινώνει την παραίτησή της μετά την ψηφοφορία για το Brexit

Του Γιάννη Μαντζίκου

Η εκτελεστική επιτροπή της Επιτροπής 1922 του Ανώτατου Κοινοβουλευτικού Οργάνου του κόμματος των Συντηρητικών συναντήθηκε με την Τερέζα Μέι και τα μέλη της επανέλαβαν στη βρετανίδα πρωθυπουργό το αίτημα τους να θέσει την ακριβή χρονική στιγμή της παραίτησής της.

Ο Σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι χαρακτήρισε τις συνομιλίες με την πρωθυπουργό «ειλικρινείς» και δήλωσε ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει μία ακόμη συνάντηση μεταξύ τους μετά την ανάγνωση του νομοσχεδίου, κατά την οποία θα συμφωνηθεί η ημερομηνία για την εκλογή νέου ηγέτη του Συντηρητικού κόμματος. Ο Μπρέιντι εξάλλου πριν λίγες μέρες επικεφαλής της δήλωσε ότι ανέμενε από την πρωθυπουργό να «δώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα» για την παραίτησή της τη (χθεσινή) Τετάρτη.


Σημειώνεται ότι η Μέι είχε δηλώσει ότι αν περνούσε η συμφωνία για το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων θα παραιτούνταν αλλά έκτοτε δεν έδωσε καμία ένδειξη για το πότε σκοπεύει να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία. Οι χειρισμοί όμως του Brexit σε συνδυασμό με την ήττα στις δημοτικές εκλογές άνοιξε εκ νέου τον «ασκό του Αιόλου» στους κόλπους των Συντηρητικών εναντίον της Μέι παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τους κανόνες δεν μπορεί να γίνει πρόταση μομφής εναντίον της μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Την ίδια ώρα πάντως, στελέχη των Συντηρητικών έχουν κληθεί σε έκτακτη συνάντηση στις 15 Ιουνίου προκειμένου  να συζητήσουν την αντικατάσταση της Τερέζα Μέι Ο Άντριου Σαρπ, πρόεδρος του Εθνικής Συνέλευσης Συντηρητικών, όρισε τη συγκεκριμένη ημερομηνία με επιστολή του στα μέλη, η οποία περιλαμβάνει πρωτοβουλία 65 επικεφαλής τοπικών οργανώσεων των Τόρις, που ζητεί την παραίτηση Μέι.