H S&P έθεσε σε καθεστώς χρεοκοπίας την Αργεντινή

H S&P έθεσε σε καθεστώς χρεοκοπίας την Αργεντινή

Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας έθεσε η S&P την Αργεντινή καθώς σύμφωνα με την αξιολόγηση του διεθνούς οίκου το Μπουένος Άιρες μετά την απόφαση να επιδιώξει αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων αθετεί τις υποχρεώσεις του.

Ειδικότερα η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε πως θα μεταθέσει για έως έξι μήνες πληρωμές ύψους 7 δισεκ. δολαρίων σε κατόχους εντόκων γραμματίων ενώ παράλληλα επιδιώκει οικειοθελή επαναπρογραμματισμό της εξόφλησης ομολόγων αξίας περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Μπουένος Άιρες δήλωσε επίσης ότι σκοπεύει να καθυστερήσει την αποπληρωμή δανείων ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν μετά την αποτυχία της κυβέρνησης του Μαουρίτσι Μάκρι να πουλήσει νέα βραχυπρόθεσμα ομόλογα, τη στιγμή που το Μπουένος Άιρες είναι αντιμέτωπο με αποπληρωμές ύψους 30 δισ. δολαρίων μόνο για το 2019, σύμφωνα με την Capital Economics

«Μετά τη συνεχιζόμενη αδυναμία να βρεθούν αγοραστές, η κυβέρνηση της Αργεντινής επέκτεινε μονομερώς την ωριμότητα όλων των βραχυπρόθεσμων ομολόγων στις 28 Αυγούστου. Αυτό συνιστά χρεοκοπία βάσει των κριτηρίων μας» αναφέρει χαρακτηριστικά η S&P.