Goldman Sachs: Μέχρι το φθινόπωρο του 2021 θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού

Goldman Sachs: Μέχρι το φθινόπωρο του 2021 θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού

Μέχρι το φθινόπωρο του 2021 το 70% του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες θα έχει εμβολιαστεί, εκτιμά η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

Όπως αναφέρει το CNBC, οι οικονομολόγοι της τράπεζας, Νταν Στρίβεν και Σιντ Μπουσάν παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα ένα χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών, αξιοποιώντας εκτιμήσεις προσφοράς (βάσει δεδομένων από τις εταιρείες Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Novavax, and Johnson & Johnson) και ζήτησης (δεδομένα ερευνών καταναλωτών). Παράλληλα, επεσήμαναν ότι οι πρώτες δόσεις των εμβολίων για τις ομάδες υψηλού κινδύνου στις ΗΠΑ αναμένονται από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά.

Ακόμη, σημείωσαν ότι η έγκριση και κυκλοφορία των εμβολίων θα οδηγήσει σε «σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους», ενώ όπως αναφέρεται ο μισός πληθυσμός των ΗΠΑ και του Καναδά είναι πιθανόν να εμβολιαστούν τον Απρίλιο. 

Οι ειδικοί της επενδυτικής τράπεζας αναμένουν έγκριση των εμβολίων τις επόμενες εβδομάδες από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Υπενθυμίζεται πως αίτημα επείγουσας έγκρισης του εμβολίου για τoν κορονοϊό στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της ΕΕ αναμένεται να καταθέσει εντός της ημέρας η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, καθώς όπως αναφέρει, ολοκληρώθηκε η κύρια ανάλυση αποτελεσματικότητας στη μελέτη φάσης 3. Το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου ανέρχεται στο 94,1%.

Την ίδια στιγμή, το CNBC επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ελπίζει τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και AstraZeneca να εγκριθούν «μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».

Στην περίπτωση των ΗΠΑ, ο Μονσέφ Σλάουι, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος για το πρόγραμμα εμβολίων της κυβέρνησης των ΗΠΑ Operation Warp Speed, δήλωσε στο CNBC ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για να ξεκινήσει τον εμβολιασμών πολιτών μέσα σε 24 ώρες μετά από τη σχετική έγκριση της αμερικάνικης Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για τα εμβόλια. Συμπλήρωσε δε, ότι οι ΗΠΑ θα έχουν 35-40 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου μέχρι τον Δεκέμβριο.