Γλυφοσάτη τέλος στη Γερμανία από το 2023

Γλυφοσάτη τέλος στη Γερμανία από το 2023

Το Βερολίνο θα απαγορεύσει την χρήση του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη από τα τέλη του 2023, σύμφωνα με πηγές της γερμανικής κυβέρνησης. Η Bayer, η εταιρία στην οποία ανήκει το ζιζανιοκτόνο Roundup με την εν λόγω ουσία, αντιμετωπίζει σειρά αγωγών στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι είναι ύποπτο ότι προκαλεί καρκίνο.

Τον περασμένο Ιούλιο, το κοινοβούλιο της Αυστρίας έλαβε απόφαση για την απαγόρευση όλων των χρήσεων της γλυφοσάτης, ενώ 20 δήμαρχοι στη Γαλλία απαγόρευσαν στους δήμους τους την χρήση της γλυφοσάτης, αψηφώντας τις κυβερνητικές επιλογές.

Τα ζιζανιοκτόνα με βάση την γλυφοσάτη χρησιμοποιούνται εδώ και 40 χρόνια και είναι τα πιο διαδεδομένα στον κόσμο.

Η γλυφοσάτη είναι προϊόν της Monsanto με την εμπορική ονομασία Roundup. Σήμερα βρίσκεται εκτός πατέντας και κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά και από άλλες χημικές εταιρείες, όπως η Dow Agrosciences και η γερμανική BASF.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάνθηκε το 2015 ότι πιθανότατα προκαλεί καρκίνο.

Η Bayer, που εξαγόρασε την Monsanto τον περασμένο χρόνο, ισχυρίζεται ότι μελέτες και ρυθμιστικές αρχές θεωρούν ότι η γλυφοσάτη και το Roundup είναι ασφαλή για χρήση από τον άνθρωπο. Η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με αγωγές που βασίζονται στο επιχείρημα ότι το προϊόν προκαλεί λέμφωμα non-Hodgkin''s.