Γκ. Ιβανόφ: Ο Κεμάλ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ήταν «Μακεδόνας»

Γκ. Ιβανόφ: Ο Κεμάλ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ήταν «Μακεδόνας»

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις με αλυτρωτικούς υπαινιγμούς προχώρησε ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν «Μακεδόνας» καθώς την εποχή που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη η πόλη ήταν «Μακεδονικό έδαφος».

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο IBNA, σε συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας με τούρκους επιχειρηματίες, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "στην πραγματικότητα ο ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ, είναι «Μακεδόνας» διότι την εποχή που γεννήθηκε ο ίδιος η Θεσσαλονίκη ήταν «μακεδονικό έδαφος», καθώς η Θεσσαλονίκη εντάχθηκε στα ελληνικά σύνορα το 1913".

"Eμείς σας στείλαμε τον «Μακεδόνα» Μουσταφά Κεμάλ. Τώρα οι τουρκικές εταιρείες έρχονται στην Μακεδονία. Αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά", είπε ο κ. Ιβανόφ, προσθέτοντας ότι «η Τουρκική Δημοκρατία είναι μια μεγάλη χώρα, έχει μεγάλη οικονομία. Είναι πολύ σημαντικό μια τέτοια χώρα να είναι φιλική σε εμάς και να μας βοηθάει. Ελπίζουμε αυτή η βοήθεια και αυτή η υποστήριξη να συνεχιστεί στο μέλλον».

Σημειώνεται ότι μεταξύ των τούρκων επιχειρηματιών ήταν και ο πρόεδρος της εταιρείας TAV Sadi Sener, τον οποίο τίμησε ο πρόεδρος Ιβανόφ με παράσημο του κράτους.

Στο δημοσίευμά του το IBNA αναφέρει ακόμα ότι οι συνολικές επενδύσεις της Τουρκίας στα Σκόπια ξεπερνούν τα 1.2 δις δολάρια, ενώ η τουρκική τράπεζα ΗALKBANK διαθέτει 40 υποκαταστήματα και είναι η 3η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Όπως προσθέτει, η ΤΑV έχει τη διαχείριση των αεροδρομίων των Σκοπίων και της Οχρίδας με επενδύσεις 120 εκατ. δολαρίων, τουρκικές εταιρείες όπως η HALBANK, TAV, SUTAS( γαλακτοβιομηχανία), Ramstore (εμπορικό κέντρο), Acibadem (νοσοκομεία), Cevahir (τουρισμός- εμπορικά κέντρα), έχουν πραγματοποιήσει 100 μεγάλες επενδύσεις στη χώρα.

πΓΔΜ