Γκ. Φερχόφστατ προς Τζ. Κόντε: Είστε μαριονέτα των Σαλβίνι-Ντι Μάιο

Γκ. Φερχόφστατ προς Τζ. Κόντε: Είστε μαριονέτα των Σαλβίνι-Ντι Μάιο

Σε ολομέτωπη επίθεση εναντίον της λαϊκιστικής κυβέρνησης της Ιταλίας και του πρωθυπουργού της Τζουζέπε Κόντε προχώρησε χθες ο ευρωβουλευτής Γκι Φερχόφστατ. 

Με αφορμή τη γενικότερη στάση της χώρας από τον σχηματισμό της κυβέρνησης των Πέντε Αστεριών και της Λέγκας του Βορρά η οποία τοποθέτησε τον Κόντε ως πρωθυπουργό, ο Φερχόφστατ δήλωσε «με πονά να βλέπω τον πολιτικό εκφυλισμό μιας χώρας με την ιστορία της Ιταλίας». 

Η κρίση προκλήθηκε μετά την ομιλία του Κόντε στο Στρασβούργο, κατά την οποία είπε ότι η Ε.Ε. είχε χάσει την επαφή με τον «λαό» από τη χρηματοπιστωτική κρίση πριν από μία δεκαετία και ότι οι κανόνες μετανάστευσης ήταν «μη βιώσιμοι».

Ο Φερχόφστατ, ο οποίος ηγείται του Κόμματος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, ρώτησε τον Κόντε για πόσο ακόμα θα είναι «η μαριονέτα» των δύο αντιπροέδρων της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο, προσθέτοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με προκατόχους του, όπως οι Κιάμπι και Ναπολιτάνο. 

Ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι η Ιταλία μπλόκαρε ουσιαστικά το κοινό ανακοινωθέν των 28 σχετικά με την αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμου προέδρου της Βενεζουέλας.