Γιούνκερ: Ο κίνδυνος του άτακτου Brexit είναι μπροστά μας

Γιούνκερ: Ο κίνδυνος του άτακτου Brexit είναι μπροστά μας

Στο κίνδυνο του άτακτου Brexit αναφέρθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Κατά την πρώτη μέρα των εργασιών του Ευρωκοινοβουλίου, ο Γιούνκερ με μια προφανή αιχμή προς το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τζόνσον έκλεισε τη Βουλή των Κοινοτήτων είπε «αυτός ο χώρος παραμένει ανοικτός, δεν πρόκειται να κλείσει».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις σχετικά με το Brexit ο Γιούνκερ είπε πως «περιμένουμε νομικά εφαρμόσιμες προτάσεις και μέχρι τώρα δεν έχουν κατατεθεί».

Ευρωβουλευτές υπέρ του Brexit χειροκρότησαν και ζητωκραύγασαν μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Έχει μείνει πολύ λίγος καιρός (…) Ο κίνδυνος της μη συμφωνίας είναι πολύ αληθινός», υπογράμμισε ο Γιούνκερ, επαναλαμβάνοντας ότι το Λονδίνο πρέπει να παρουσιάσει ρεαλιστικές προτάσεις για την αντικατάσταση του backstop για τα ιρλανδικά σύνορα.

«Δεν είμαι συναισθηματικά δεμένος με το backstop», επεσήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ο Μπόρις Τζόνσον είχε συνάντηση στο Λουξεμβούργο με τον Γιούνκερ κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε εκ νέου τη Βρετανία με ανακοίνωσή της να προτείνει νομικά εφαρμόσιμες λύσεις-προτάσεις πάντα στο πλαίσιο της συμφωνίας αποχώρησης. Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ τόνισε ότι παρότι δεν έχει κατατεθεί προτάσεις, η επιτροπή είναι «ανοικτή και έτοιμη να συζητήσει». Αναφέρεται επίσης ότι η Επιτροπή παραμένει διαθέσιμη «24 ώρες καθ''όλη τη διάρκεια της εβδομάδας».

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος διαπραγματευτής του Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε δηλώσεις του ότι «η κυβέρνηση της Βρετανίας οφείλει να διαπραγματευτεί κανονικά».