Γιατί ο Τζόνσον επιτίθεται στη Μόσχα για την Ουκρανία

Γιατί ο Τζόνσον επιτίθεται στη Μόσχα για την Ουκρανία

Οι νέες κατηγορίες για παράβαση των κανόνων της καραντίνας με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο Μπόρις Τζόνσον σίγουρα διευκολύνουν την ενασχόληση του με το μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας. Άλλωστε, στην παρουσία του κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων κατάφερε να συγκεντρώσει τη στήριξη και των Εργατικών  για τις παρεμβάσεις του στο ουκρανικό ζήτημα, προτού σήμερα του επιτεθούν κατά ριπάς για τις αναφορές για κορονοπάρτι που βρίσκονται στα χέρια της αστυνομίας.

Βέβαια, η Ρωσία του Πούτιν αποτελεί έναν εχθρό που συσπειρώνει δημόσια τις πολιτικές δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας για πολλούς λόγους. Αρχικά, παραδοσιακά η αναχαίτηση της ρωσικής «αρκούδας» αποτελεί μία σταθερά για το Λονδίνο, με σκοπό τη διαμόρφωση μίας ευνοϊκής ισορροπίας δυνάμεων στην Ευρώπη. Από τη στιγμή που η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές πως ουσιαστικά επιζητεί την ανατροπή του στάτους κβο στην περιοχή απέναντι στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, η Μεγάλη Βρετανία θέλει να το αποτρέψει.

Βέβαια, η ρωσική παρουσία έχει γίνει αισθητή στο εσωτερικό του νησιού κι εκφράζεται με πάρα πολλούς τρόπους. Από τις κυβερνοεπιθέσεις από άγνωστους χάκερ μέχρι τη δηλητηρίαση πρώην Ρώσου κατασκόπου στο Σόλσμπερι, μέχρι και τους πιο νόμιμους τρόπους οικονομικής διείσδυσης, όπως για παράδειγμα τις ρωσικές μεταφορές κεφαλαίων και τις εξαγορές, οι βρετανικές ανησυχίες για τις δραστηριότητες του ρωσικού καθεστώτος είναι έκδηλες.

Γι’ αυτό άλλωστε οι προτάσεις που δέχεται ο Τζόνσον είναι να πιέσει το Κρεμλίνο ακόμα περισσότερο. Στην έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως σχεδιάζονται κυρώσεις που να ακουμπούν τον ίδιο τον Πούτιν, σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Παράλληλα, του ζητήθηκε να αποσταλούν στρατεύματα στην Ουκρανία, αφού θεωρείται πως οι Ρώσοι ετοιμάζονται να αναπτύξουν δυνάμεις στη χώρα.

Όμως εκεί φαίνονται τα όρια της βρετανικής παρέμβασης. Ο Τζόνσον τόνισε πως καθώς η Ουκρανία δεν αποτελεί μέρος του ΝΑΤΟ, άρα οποιαδήποτε παρουσία δεν είναι μία απλή υπόθεση. Σαν άλλος Τόνυ Μπλαιρ πάντως, έσπευσε να υπερθεματίσει πως η Ουάσινγκτον ετοιμάζει να θέσει περίπου 8.500 στρατιώτες σε επιφυλακή, που μπορεί να κατευθυνθούν σε συμμαχικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όσο κι αν ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως δεν σκοπεύει να τους στείλει μονομερώς.

Πάντως το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο σκληρό πακέτο κυρώσεων εναντίον του Κρεμλίνου, που σκοπεύουν να φτάσει μέχρι τον συνολικό οικονομικό αποκλεισμό της Μόσχας από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο Τζόνσον παραδέχθηκε πως η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Γερμανίας αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι, που θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια για να υπερκεραστεί.

Η αντίδραση της Ρωσίας στις επιθέσεις που δέχεται από την Ντάουνινγκ Στριτ είναι άγνωστη. Η Μόσχα χαρακτήρισε ως ανοησία τις αιτιάσεις του Λονδίνου πως ουσιαστικά σχεδιάζει πραξικόπημα στην Ουκρανία για την ανάληψη της εξουσίας από κάποιον φιλορώσο. Εν δυνάμει, η βρετανική παρέμβαση στο ουκρανικό ζήτημα μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός παράγοντας, με έναν παρόμοιο τρόπο που ο Τσόρτσιλ έδωσε τη διάσημη ονομασία του Σιδηρού Παραπετάσματος, που χώριζε το ανατολικό και το δυτικό μπλοκ στον Ψυχρό Πόλεμο.

Αν και προφανώς η παρουσία άνω των 100 χιλιάδων ρωσικών στρατευμάτων μιλά από μόνη της, η Ρωσία δεν απαντά προς το παρόν στις ρητορικές προκλήσεις του Λονδίνου. Αντιθέτως, μέσω διπλωματικής διαρροής στο πρακτορείο Tass, δημοσιοποιήθηκε πως η Ρωσία συμφώνησε σε ένα αίτημα για την επίσκεψη στη χώρα από τη βρετανίδα υπουργό εξωτερικών, την πρώτη από τον Δεκέμβριο του 2017 από τον τότε επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Μπόρις Τζόνσον.