Γιατί ο Κόρμπιν το... γύρισε στηρίζοντας το ΝΑΙ

Γιατί ο Κόρμπιν το... γύρισε στηρίζοντας το ΝΑΙ

Του Γιάννη Μαντζίκου

Μπορεί τα βρετανικά μέσα να είναι απασχολημένα με την ένταση που έχει προκληθεί με τις ΗΠΑ λόγω της υπόθεσης διαρροών από τον Βρετανό πρεσβευτή και την μάχη για την ηγεσία των Συντηρητικών, όμως η είδηση της εβδομάδας από το Λονδίνο, ήρθε από τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ο οποίος ανακοίνωσε και επίσημα αυτό που για καιρό του ζητούσε η βάση του κόμματος: να στηρίξει το ΝΑΙ σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο δημοψήφισμα.

Βέβαια δεν είναι όλα τόσο ρόδινα όσο δείχνουν αφού η ανακοίνωση του Κόρμπιν προς τα μέλη του Εργατικού Κόμματος δεν διευκρινίζει ποια θα είναι η θέση του εφόσον η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές και τις κερδίσει, αναφέρει η «Guardian».

Παρόλα αυτά, η προαναφερθείσα μεταστροφή του ανθρώπου που θεωρούνταν από αρκετούς στο Εργατικό Κόμμα ως «ευρωσκεπτικιστής» εν κρυπτώ, θεωρείται από μόνη της μεγάλη πρόοδος. Αρκεί να σημειωθεί ότι έναν χρόνο πριν, ο Κόρμπιν έδειχνε την πόρτα της εξόδου στον σκιώδη Υπουργό για την Βόρεια Ιρλανδία Όουεν Σμιθ για την στήριξη του απλά και μόνο σε δεύτερο δημοψήφισμα, ενώ για μεγάλο διάστημα η θέση του ιδίου υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ ήταν «χλιαρή»

Η χθεσινή του ανακοίνωση την οποία χαιρέτησαν τα συνδικάτα που σχετίζονται με τους Εργατικούς αλλά και πολιτικοί με επιρροή όπως ο Αλαστερ Καμπελ πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ έρχεται ως συνέπεια δύο γεγονότων. Πρώτον, οι Εργατικοί έχασαν στις ευρωεκλογές του Μαϊου «το δικαίωμα να αποκαλούνται κόμμα του Remain» αφού απέσπασαν το 14% των ψήφων έναντι 19,6% των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Δεύτερον, ο βετεράνος πολιτικός Κόρμπιν παρατήρησε εύστοχα ότι η αλλαγή στάσης του ετέρου υποψηφίου για την αρχηγία των Συντηρητικών Τζέρεμι Χαντ υπέρ του σκληρού Brexit, αφήνει ένα μεγάλο πολιτικό κενό όσον αφορά την φιλοευρωπαικη τάση του κόμματος αυτού.

Με φόντο αυτά, μια σειρά από σκιώδεις υπουργούς, αφότου το κόμμα κατέλαβε την τρίτη θέση στις ευρωεκλογές είχαν καλέσει τον ηγέτη τους να λάβει ξεκάθαρη θέση για το δημοψήφισμα. Οι Έμιλι Θόρνμπερι, Νταϊάν Άμποτ, Τομ Γουότσον, Σάμι Τσακαμπάτρι, αλλά και ο Τζον ΜακΝτόνελ, τόνισαν ότι οι εκλογές να μην είναι δυνατές, συνεπώς πρέπει να γίνει δημοψήφισμα. Ειδικά η Θόρνμπερι τόνισε ότι το Εργατικό Κόμμα πήγε στις ευρωεκλογές, με κεντρικό θέμα «αν θέλουμε ή όχι την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. και δεν είχαμε ξεκάθαρη θέση. Αυτό ήταν που ήθελαν να ξέρουν οι πολίτες πριν πάνε στις κάλπες».

Σημαντικό επίσης ρόλο στην απόφαση του αρχηγού των Εργατικών έπαιξε και το πράσινο φως για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος που έδωσαν συνδικάτα που συνδέονται με τους Εργατικούς και τον Κόρμπιν προσωπικά. Έτσι λοιπόν την Δευτέρα, οι επικεφαλής των μεγαλύτερων συνδικάτων – Unison, GMB και Unite, το οποίο μέχρι πρόσφατα αρνείτο να στηρίξει τη στροφή του Εργατικού κόμματος υπέρ της παραμονής – συνεδρίασαν και κατέληξαν στην κοινή θέση ότι το Εργατικό κόμμα πρέπει να ανακοινώσει, ενόσω βρίσκεται στην αντιπολίτευση, ότι θα οργανώσει δεύτερο δημοψήφισμα και ότι θα ταχθεί υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.

Με δεδομένο όμως ότι ο επόμενος αρχηγός των Συντηρητικών που πιθανότατα θα είναι ο σκληροπυρηνικός Μπόρις Τζόνσον έχει υποσχεθεί έξοδο της χώρας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου «με η χωρίς συμφωνία», ο Τζέρεμι Κόρμπιν πρέπει να «ταχθεί» όπως ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Independent «επικεφαλής του φιλοευρωπαικού μετώπου».