Γιατί «ναυάγησε» η Σύνοδος Τραμπ-Κιμ

Γιατί «ναυάγησε» η Σύνοδος Τραμπ-Κιμ

Του Γιάννη Μαντζίκου

«Καλώς ήρθατε στο Μέρος της Ειρήνης» γράφει η κεντρική πινακίδα LED, λίγο μετά το αεροδρόμιο του Ανόι, πρωτεύουσας του Βιετνάμ που φιλοξένησε τη δεύτερη διάσκεψη ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ, τον Αμερικανό πρόεδρο και τον Κιμ Γιόνγκ Ουν, τον βορειοκορέατη ηγέτη.

Λίγο, ο συμβολισμός αυτός, ο ενθουσιασμός, που πήγαζε κυρίως από την πλευρά του Τραμπ, οι φιλοφρονήσεις και η θερμότητα της πρώτης μέρας είχαν καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες για τη Σύνοδο αυτή.

Εν τέλει, οι προειδοποιήσεις των ειδικών ανάμεσα στους οποίους, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζόν Μπόλτον ο οποίος τόνιζε ότι «ο δρόμος προς τη συμφωνία με τη Β. Κορέα είναι εξαιρετικά δύσβατος» απεδείχθησαν ορθές. Άλλωστε η συνάντηση των δυο ηγετών όχι μόνο ολοκληρώθηκε χωρίς κοινό ανακοινωθέν, όπως έγινε εννέα μήνες πριν στην Σιγκαπούρη, αλλά κράτησε ελάχιστα, ενώ ακυρώθηκε και το δείπνο που ήταν προγραμματισμένο στο Ανόι.

Βασικός λόγος του «ναυαγίου» ήταν η άρση και μάλιστα πλήρης των κυρώσεων που βρίσκονται σε ισχύ με διάφορες παραλλαγές από το 1950. Οι κυρώσεις εξακολουθούν να υπάρχουν» είπε ο Τραμπ ο οποίος πρόσθεσε «Κάποιες φορές πρέπει να είσαι έτοιμος να φύγεις, μια κακή συμφωνία είναι χειρότερη από καμιά συμφωνία». Ωστόσο στο σημείο αυτό συνέκλιναν ακόμα και οι σφοδρότεροι επικριτές του Τραμπ και του τρόπου με τον οποίο ασκεί διπλωματική πολιτική, από τον αρθρογράφο Νίκολας Κριστόφ των New York Times μέχρι τον Έλι Λέικ του Bloomberg.

Ακόμα και οι πλέον συγκρατημένοι αναλυτές όμως ανέμεναν κάποια πρόοδο τις σχέσεις των δυο πλευρών είτε με τη μορφή βημάτων προσέγγισης είτε με τη μορφή χρονοδιαγράμματος. Ένα εξ αυτών θα ήταν υποχωρήσεις όπως η επιθεώρηση του πυρηνικού εργοστασίου της Γιόνγκμπιον με αντάλλαγμα την δημιουργία γραφείων συνδέσμων και στις δύο χώρες και ειρηνευτική διακήρυξη καθώς ο Κορεατικός πόλεμος του 1950-53 έληξε με συνθήκη ανακωχής και όχι ειρήνευσης.

Με φόντο τα παραπάνω, στους χαμένους της υπόθεσης (προς το παρόν) θεωρείται ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο έγραφε στο twitter «η πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας δεν υπάρχει», ενώ απογοητεύμενος με το αποτέλεσμα της Συνόδου μπορεί να νιώθει και ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Γάε-Ιν ο οποίος θα ήθελε με αφορμή τις εκδηλώσεις για 100 χρόνια από το Κίνημα της 1ης Μαρτίου, της εξέγερσης  εναντίον της ιαπωνικής αποικιοκρατίας που γιορτάζεται από κοινού με τον Βορρά να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα οικονομικής συνεργασίας.

Όπως φαίνεται, η πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο Fox News σύμφωνα με την οποία «Ίσως χρειαστεί μία ακόμη Σύνοδος...μπορεί και παραπάνω», απεδείχθη προφητική.

AP Photo